iPhone'un bu modeli Fransa'da yasaklandı: İşte nedeni

iPhone'un bu modeli Fransa'da yasaklandı: İşte nedeni

Fransa, yüksek düzeyde radyasyon nedeniyle iPhone 12'nin üretimini durdurma kararı aldığını duyurdu. Fransa Ulusal Frekans Ajansı (ANFR) tarafından hazırlanan bir raporda Avrupa Birliği'nin cep telefonları için belirlediği radyasyon sınırlarını ihlal ettiğini öne sürerek Apple'a iPhone 12 cep telefonu modellerinin satışını durdurma talimatı verdi. Fransa'nın ardından her iki ülke de iPhone 12 ile ilgili yeni kararlar aldı.

Apple'a kötü haber Fransa'dan geldi. Geçtiğimiz gün, Fransa Ulusal Frekans Ajansı'ndan (ANFR) yapılan açıklamada, Apple'ın iPhone 12 telefon modellerinin Avrupa Birliği'nin (AB) telefonlara uyguladığı radyasyon seviyelerini ihlal ettiği belirtildi ve Apple'a söz konusu modellerde telefon satışı durdurma ve vazgeçme talimatının verildiği belirtildi.

ANFR, iPhone 12'yi elde veya cepte tutmayı simüle eden testler esnasında vücut tarafından kg başına 5,74 watt'lık bir Özel Emilim Oranı (SAR) değerinin tespit edildiğini bildirdi.

Avrupa standardı 4,0 watt/kg'lık SAR değeri olarak bilinir. Telefonun ceket cebinde ya da çantadayken yapılan testlerin SAR standardına uygun olduğunu belirten ANFR, telefon görüşmesi yaparken olduğu gibi doğrudan başın üzerinde tutulduğunda ise SAR değerinin normal olduğunu belirtiyor.

iPhone'un bu modeli Fransa'da yasaklandı

TELEFONLAR GERİ TOPLANABİLİR

ANFR, söz konusu model için artık satışta olmadığını doğrulamak adına Apple mağazaları ile birlikte diğer distribütörlere birer temsilci göndereceğini ve herhangi bir işlem yapılmamasının tüketicilere satılan iPhone 12'nin geri çağrılması ile sonuçlanacağını vurguladı.

KARARA İTİRAZ EDİLDİ!

Apple'dan yapılan açıklamada, 2020 yılında çıkarılan iPhone 12 modelinin küresel radyasyon standartlarına göre birden fazla uluslararası işlemde olan kuruluş tarafından onaylandığı, Apple ve üçüncü taraflarda test sonuçlarını sunduğu belirtildi. ANFR'de yapılan testler bu cihazın uyumlu olduğunu gösteriyor.

APPLE'IN SORUNU ÇÖZMESİ İÇİN 2 HAFTA SÜRESİ VAR!

Fransa Dijital Dönüşüm ve Telekomünikasyon Bakanı olak görev yapan Jean-Noel Barrot, yaptığı açıklamada Apple'ın söz konusu modele ilişkin bir yazılım güncellemesinin listeden çıkma sorunlarını çözmeye yeteceğini ve izin vereceğini belirterek şunları söyledi: “Apple iki hafta içerisinde yanıt verecektir. Bunu yapmazsanız, dolaşımdaki tüm iPhone 12'ler hurdaya çıkarılacak. Şirketleri geri çağırmaya hazırım. Kural şudur: Aynı şey dijital devler dahil herkes için geçerlidir"

ANFR'nin vardığı sonuçları Avrupa Birliği'nin diğer Üye Devletlerinin düzenleyici otoritelerine ileteceğini belirten Barrot, "Uygulama açısından verilecek olan karar kartopu etkisi yaratabilir." dedi.

iPhone'un bu modeli Fransa'da yasaklandı

"Almanya ve İspanya'dan da yasak kararı gelebilir"

Alman Federal Ağ Ajansı (BNetzA), ANFR keşfinin ardından iPhone 12 ile ilgili benzer eylemlerde bulunabileceğini ve Fransız yetkililer ile yakın temas halinde olduğunu söyledi. İspanya'da bulunan Tüketiciler ve Kullanıcılar Örgütü (OCU) da İspanyol hükümetine iPhone 12 satışını durdurma çağrısında bulundu.

“BU KİMSENİN SAĞLIĞINI VE GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATMAZ!”

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, araştırmacılar son 20 yılda cep telefonlarının sağlık risklerini değerlendirmek adına birçok çalışma yapmış olsa da bugüne kadar herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir. Cep telefonu kullanımıyla ilişkili herhangi bir sağlık etkisi tespit edilmiştir.

Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu'nun (ICNIRP) başkanlık görevini yürüten Profesör Rodney Croft, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sağlık ve güvenlik tarafından bakıldığında, bu durum hiç kimse için bir risk oluşturmuyor. Croft, ANFR sonuçlarının diğer düzenleyici kurumlar tarafından bulunanlardan farklı olabileceğini, çünkü ANFR'nin radyasyonu, cihazla vücut arasında herhangi bir dokuma katman olmadan direkt olarak cilt temasını varsayan yöntem kullanarak değerlendirdiğini söyledi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.