İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Türkiye'ye döndü

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Türkiye'ye döndü

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevini tamamlayıp evine dönen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay yolculuğu ile ilgili merak edilenleri anlattı. İşte detaylar...

Geçtiğimiz hafta uzay yolculuğunu tamamladıktan sonra başarıyla Dünya'ya inen Gezeravcı, bugün Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelerek ülkeye giriş yaptı. Detaylar haberimizde...

su

ALPER GEZERAVCI YURDA DÖNDÜ

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uçağı Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Gezeravcı basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Zorlandığım bir an olmadı." Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı'yı kabul etti.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştiren Alper Gezeravcı, 21 günlük uzay yolculuğunun ardından Türkiye'ye döndü.

Ülkeye dönen Alper Gezeravcı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda öne çıkanlar şöyle:

KACIR: Astronotumuz Alper Gezeravcı 19 Ocak 2024’teki fırlatma ile başlayan ISS’teki bilim misyonunu başarı ile gerçekleştirdi. Türk bilim insanların hazırladığı 13 deney astronotumuz tarafından başarıyla tamamlandı. Genetik, fizik, malzeme bilimi, tıp alanlarında bilim insanlarımızın yürüttüğü çalışmalara ışık tutacaktır.

Yeni nesil alaşımların geliştirilmesine, uzay aracı motorlarının daha iyi geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. 13 bilimsel deney için değil, ülkemizde bilime ve bilim insanlarımıza verdiğimiz değeri apaçık göstermesiyle bu misyon bizim için kıymetlidir. Bilime ve bilimsel araştırmalara en üst düzeyde değer vermeye devam edeceğiz.

Astronotumuz görev boyunca 7 görsel video ve 2 radyo bağlantısı yaparak bizleri bilgilendirdi.

Belki de Türkiye ilk kez 7'den 77'ye baştan sona bilimsel bir araştırma gerçekleştirdi. Bu misyon, ülkemizin bilim camiasına doğru yeni başlangıcıdır. Artık Türk gençliğinin “sadece başka ülkeler başarabilir” diye vazgeçtiği hayaller kalmadı. Yakında ikinci astronotumuzdan yörüngede bilimsel deneyler yapmasını isteyeceğiz. Uzay İstasyonunun geliştirilmesine yönelik Ar-Ge programları başlatacağız. Ankara'da uzay teknolojisi geliştirme merkezi kuracağız. Bölgemizin en gelişmiş teleskoplarına da sahip olacağız. Yakında ilk milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı uzaya göndereceğiz.

İlgili taraflarla TEKNOFEST'i düzenlemeye devam edeceğiz. Uzay bilimi ve teknolojisi alanında insan kaynağımızı yarışmalarla güçlendirmeye devam edeceğiz. Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği uzay görevi ilk ama son olmayacak. TEKNOFEST kuşağı Türk çocukları, Alper Gezeravcı'dan aldıkları bayrağı çok daha yükseğe taşıyacak. Alper Gezeravcı'ya tekrar teşekkür etmek istiyorum.

GEZERAVCI: Sizlerin gülümseyen yüzleri ile, memleketimizin sıcak kucaklaması ile karşılaştığım için çok mutluyum. Aslında en çok özlediğim şeylerden bir tanesiydi. Görevin başlangıç anından itibaren konulan hedef, hayallerimizin sınırını teşkil eden gökyüzündeki sınırları bertaraf eden hedefleri gerçekleştirmiş olmanın gururu ile ülkeme döndüm.

Ülkemin bana kazandırdığı yetenekleri, büyük bir ustalıkla tamamladığım görevi başarıyla tamamlamamda emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Türk Uzay Ajansı'na ve TÜBİTAK çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Gençlerimize orada yaşadığımız her deneyimi simgeleyen bir Türk bayrağı vererek bayrağı devrettik. Yaptığımız deneyleri bilenlerin gururuyla, bizi hayranlıkla tebrik ederek evime döndüm. Bundan sonra da daha da büyümeye devam edecek. Millet olarak hak ettiğimiz ekosistemden pay alma yolunda adımların atılacağına şüphe yok. Sadece yaptığımız deneylere değil, bizi bu sürece hazırlayan bilim adamlarının hazırlıklarına ve takip projelerine de tanık oluyoruz. Bundan sonra gençler, bu bilim adamlarının bana emanet ettiği deneylerde sonraki adımları atacaklar.

21 GÜNLÜK SÜRECİN DEĞERLENDİRMESİNİ YAPAR MISINIZ, HANGİ ADIMLAR ATILACAK?

Bu 20 günlük süreçte yaşananlara odaklanmadım. Bu alanda herhangi bir çalışma yapmasak da süreç gayet sorunsuz ilerledi. Bu, bu ülkenin daha önce başarılı olmadığı alanlarda bile başarılı olma potansiyelini görmekle ilgili. Bundan sonra yapacağımız görevler için harika bir deneyim oldu. Devletin bize aşıladığı inancı damarlarımızda hissediyoruz. Bu sadece 20 günlük bir çalışma değil.

NASIL BİR DENEYİMDİ? SAĞLIK DURUMUNUZ NASIL?

Dünya gerçekten büyük bir nimettir. Onun varlığının, günlük hayatımızda dahi kavrayamadığımız pek çok nimetine şükrediyoruz. Dış mekânın büyülü güzelliğine hayran olmak için özel bir fırsat ve dünyanın en büyük çekim merkezini dışarıdan görmek büyüleyici bir deneyim.

Ne ayrılırken ne de dönerken kafamda sağlığımla ilgili bir beklenti yaratmadım. Çok şükür lansmanın 12. dakikasında oturduğum yerden kalkar kalkmaz 4 boyutlu ağırlıksız ortamın sağladığı hareketli ortama alışma fırsatı buldum.

Hiçbir eğitim ortamının bize ne bekleyeceğimizi söyleme fırsatı yoktur. Adaptasyon sorunu yaşamadım.

Bölmenin içinde yer kısıtlı, oradan daha geniş bir alana geçerken sorun yaşayabileceğimiz söylendi ama orada da sorun yaşamadım. İlk saatten itibaren test işimi kurmaya başladım.

Karaya ayak bastığımdan beri hiçbir sorun yaşamadım. Kapsülü yardım almadan bırakmak istedim.

Devletin bana verdiği eğitim sayesinde bugün bu noktaya geldim. Artık devletime hizmet ediyorum.

BAKAN KACIR: Sayın Alper'in 81 ilde gençlerimizle toplantılar yapmasını bekliyoruz.

GEZERAVCI: Etkinlikler sırasında hiçbir zaman heyecanlanmadım ama küçük kardeşlerimizle tanıştığım için mutluyum.

Zihinsel tatminle gelen mutluluğun ödülü yoktur. Bunun için aileme, devletime ve ülkeme minnettarım.

BAKAN KACIR: Uzaya bağımsız erişim sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önceliğimiz uydularımızı uzaya taşıyacak yetenekleri geliştirmek. 2030 yılına kadar Türkiye'nin taraf olduğu bir uzay limanı kurmak. Bunu yapabilecek kapasitemiz, kapasitemiz ve imkânımız var.

GEZERAVCI: Hiç sıkıntı yaşamadım. İlk günün akşamı annem ziyafet verdi ve ben de güveç yedim. Herkesin eleştirisi bize bir şeyler katıyor. İşletmenin şu ana kadar gerçekte nasıl performans gösterdiğini bilmek önemlidir. Diğer üç katılımcı ülkemizin de farklı hazırlık süreçleri var. Eğitime harcanan süre normal süreye göre çok daha azdır. Eğitmenlerin gözlemlerine şaşırdıkları eğitim sonrası toplantıda olumlu geri dönüşler aldık. Yaptığımız işin uzay yolculuğu olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu yetkililerin açıklamalarına dayanarak söyleyebilirim. Cumhurbaşkanımız 24 saatinin her saniyesini 85 milyon insanın hayatına dokunarak geçiriyor. Yine de benimle tanışmak için fırsatlar yarattı. Bugün buluşma şansımız olacağını düşünüyorum.

13 DENEYE İTHAFEN 13 ÇOCUK KARŞILADI

Cumhurbaşkanının özel uçağıyla Türkiye'den ABD'ye giden astronot Gezeravcı'yı Ankara'da çocuklar ellerinde çiçeklerle selamlıyor. Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği 13 deneye ithafen Gezeravcı'yı Ankara'da 13 çocuk karşıladı.

Alper Gezeravcı çocuklarla sohbet ederken çocukların kendisine verdiği çiçekleri kabul etti ve hediye olarak getirdiği Türk bayraklarını onlara verdi.

Dün sosyal medya hesabından "Adam yurda dönüyor" duyurusunu yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, astronot Alper Gezeravcı'yı Ankara Esenboğa Havalimanı'nda karşıladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GEZERAVCI'YI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk insanlı uzay bilimi görevini tamamladıktan sonra yurda dönen Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı Esenboğa Havalimanı'nda karşıladı.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.