Görme engelli kişilerin hayatını kolaylaştıracak robot köpek!

Görme engelli kişilerin hayatını kolaylaştıracak robot köpek!

İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, görme engelli insanlara yardım etmek amacıyla dört ayaklı rehber köpek olan RoboGuide'ı geliştirdi. RoboGuide, önündeki nesneleri veya engelleri görmesinin ardından o engelden kaçabiliyor.

Görme engel olan kişiler için dört ayaklı rehber köpek olarak tanımlanan RoboGuide geliştirildi. İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının geliştirdiği RoboGuide, test edilmeye başlandı. Projeye katılan Profesör Wasim Ahmad, böyle bir robot geliştirmenin en zor kısmının çevreyi nasıl öğreneceği olduğunu söyledi.

Meslektaşı Dr. Olaoluwa Popoola, açık günlerde GPS sisteminin mükemmel çalıştığını, ancak kapalı alanlarda sinyalin kolayca bozulduğunu, bunun da projenin büyük bir dezavantajı olduğunu ifade etti.

NESNELERİ VE ENGELLERİ UNUTMUYOR

Görme engelli kişilerin hayatını kolaylaştıracak robot köpek

Mühendisler RoboGuide'ı Glasgow'da bulunan Hunterian Müzesi çevresinde tasmalı olarak yönetiyor. Prof. Ahmad, geliştirdikleri robot köpek hakkında bilgi, verirken, "Bilgisayarlı görüş kullanıyoruz, tüm çevreyi taramak için 3 boyutlu teknolojiyi kullanıyoruz. Her nesnenin, direğin ve engellerin nerede olduğunu anlıyor ve hatırlıyor" dedi. Ahmad şunları ekledi: "İkinci şey nesnelerden veya engellerden kaçınmaktır; bunu birden fazla sensör kullanarak geliştirdik. Entegre ettiğimiz üçüncü şey ise etkileşimdir."

KONUŞABİLİYOR

Görme engelli kişilerin hayatını kolaylaştıracak robot köpek

Dr. Popoola ise, açıklamasında "RoboGuide'ın akıllı konuşmalar yapabilmesi için harika dil modelleri oluşturduk" ifadelerini kullandı.

Mühendisler bölgedeki kör insanları rehber köpekleri test etmeye davet ederken katılımcı Kyle Somerville, "Kesinlikle gelecekte kişisel olarak kullanırdım. Pek çok insanın denemek istediğini veya kesinlikle kullanacağını biliyorum." diye konuştu.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.