Ay'da depreme davetiye: Apollo 17 Ay'ı sallayacak

Ay'da depreme davetiye: Apollo 17 Ay'ı sallayacak

Yapılan bir araştırma, NASA'nın Apollo 17 adlı uzay aracının ay yüzeyinde bıraktığı etkinin "ay depremleri" adı verilen küçük sarsıntılara neden olabileceğini buldu.

Bilim insanları, onlarca yıldır ilk defa Apollo 17'nin ayda bıraktığı verileri yeniden inceledi.

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görevli Francesco Civili liderliğindeki çalışmada yapay zeka kullanıldı. İncelenen veriler modern algoritmalar kullanılarak analiz edildiğinde, Ay'da daha önce bilinmeyen sismik aktivite ilk kez tespit edildi.

"Ani sıcak ay depremi"

Ay'da depreme davetiye Apollo 17 Ay'ı sallayacak

Çalışma, ay yüzeyinin soğuğa ve sıcağa tepki olarak genişlediğini ve daraldığını ve ayrıca ay depremlerini kaydeden ekipmandan yüzlerce metre uzaktaki Apollo 17'nin normalde iniş modülünden kaynaklanan hafif sarsıntıların tespit edildiğini buldu. "Ani termal ay depremi" olarak adlandırılan özel bir tür ay depreminin, doğal bir kaynaktan ziyade yakındaki bir uzay aracının ısınmasıyla birlikte soğumasından kaynaklandığı sonucu çıkarıldı. Çalışmada bu sarsıntıların ani sıcak ay depremlerinden farklı olduğu da belirtildi.

Uzmanlar, NASA ve ortaklarının ayda kalıcı bir üs kurması nedeniyle ay depremlerini anlamanın gelecekte yapılacak olan keşifler için önemli bir çalışma olacağına inanıyor.

Ay'da depreme davetiye Apollo 17 Ay'ı sallayacak

ABD'nin aya ilk astronotlarını 1969 yılında Apollo 11 ile göndermesi, Neil Armstrong'un ay yüzeyine ayak basan ilk insan olmasını sağlayan maceraydı. Görev sırasında astronotlar Ay'da bulunan kaya ve toz örneklerini topladılar. NASA'nın Apollo programının bir parçası olarak Apollo 11 misyonu, 12 Temmuz 1969'da 12 kişiyi aya indirdi. Apollo Ay Programı, 1972 yılında Apollo 17 misyonuyla sona erdi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.