Yüksek kiralar yabancıları da kaçırdı: Antalya'dan kaçan kaçana

Yüksek kiralar yabancıları da kaçırdı: Antalya'dan kaçan kaçana

Antalya'nın başta Rusya vatandaşları olmak kaydıyla yabancı turistlerin çekim merkezi haline gelmesi kente büyük bir göç dalgasına yol açtı. Kitlesel göçün bölgedeki kiraların ve ev fiyatlarının hızla yükselmesine neden olması nedeniyle bu sefer tersine göç hakim olduğu görüldü. Sektör temsilcileri, son 4 ayda oturma izni olan yabancıların Antalya'yı terk etme nedenlerine ilişkin olarak kiranın yüksek olması, yaşam pahalılığının yüksek olması, vatandaşlık maliyetinin artması gibi faktörleri ve etkili bir

Pandemi döneminde başlayan ekonomik krizin insanların gelirini aşmasıyla kiralar ve konut fiyatlarında patlama yaşanarak konut krizini ortaya çıkardı.

Üçüncü çeyrek sonunda Türkiye'de konut satış fiyatlarının yıllık artış yüzde 109 olurken, Türkiye'de metrekare başına ortalama konut satış fiyatının ise 23 bin 31 TL olduğu görüldü. Artan kiralar ve konut fiyatları ile yüksek yaşam maliyetleri, konut satışlarının %5'inin gerçekleştiği Antalya'ya ters göçe neden oldu.

Ortalama metrekare satış fiyatının 32 bin 258 lira olurken Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Antalya'ya büyük bir göç dalgası yaşandı. Bu göç Antalya ve çevre bölgelerde kiraların artmasına neden oldu.

Türkiye'de yüksek enflasyon ile birlikte yaşam maliyeti, çok yüksek kiralar, konut karşılığında vatandaşlık almanın artan maliyetinin 450 bin dolara çıkması, gurbetçi sayısında azalmaya yol açıyor. Antalya Göçmenlik Müdürlüğü verilerinde ilde ikamet izni olan yabancı sayısı 22 Haziran 2023 itibarıyla 148 bin 597 iken, 26 Haziran 2023 itibarıyla 131 bin 659'a geriledi. Oturma iznine sahip yabancılar 4 ayda Antalya'yı terk ederken, yılbaşından bu güne kadar ayrılanların sayısı 25 bin 'e yükseldi.

Yüksek kiralar yabancıları da kaçırdı Antalya'dan kaçan kaçana

Antalya'da bu yıl verleri bir geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 10 oranında azalırken bu düşüşte kiraların yüksek olması, yaşam maliyetinin yüksek olması, vatandaşlık ücretlerinin artması ve oturma izni almanın zorlaşması şeklindeki faktörlerin etkili olduğunu söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) başkanlık görevini yürüten Ali Bahar, "Artan kiralar Antalya'da yaşayan yabancılara yönelik ciddi bir sorun haline gelmiştir. Yerleşik yabancıların temel ihtiyaçlarının maliyetinin artması, tersine göçe neden oldu." dedi.

Tüm bu faktörlerin bir araya gelmesiyle Antalya'da ikamet eden yabancı sayısında azalma görüldüğünü vurgulayan Ali Bhar, şöyle konuştu:

"Antalya'da yabancı sermayeye sahip şirket sayısında da azalma oldu. Antalya, Mart 2022'den sonra aşırı göç alıyor. Bu yıl beş aylık dönemde açılmış olan 266 yabancı şirket sayısı ise geçtiğimiz yıla göre hala düşük olsa da beklenenin üzerinde. Yabancı şirket sayısında geçen yıl yaşanan ciddi artışın temel nedeninin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş olduğunu unutmamak gerekir. Yabancılara konut satışı bu yıl 9 ayda 10 bin 372 olurken, geçtiğimiz yıl aynı döneminde 14 bin 656 şeklinde kaydedildi.

Geçen yıla göre yüzde 29,23 oranında düşüş yaşandı. Savaşın etkisi yurtdışındaki ev satışlarında da geçerli. Antalya'da ikamet eden yabancıların sayısındaki azalma çeşitli faktörlerin sonucudur. Ancak Antalya uluslararası bir çekim merkezi olarak varlığını sürdürüyor."

"RUSYA'DAN ÇIKIŞ YASAĞI DA ETKİLEDİ"

Rusya vatandaşlarının yoğun olarak yaşadıkları Konyaaltı ilçesinin belediye başkanı Semih Esen, Antalya'da ikametleri olan yabancı sayısındaki azalmanın nedeninin Rusya Federasyonu'ndan kaynaklandığını söyledi.

Vatandaşlarının savaştan kaynaklı ülkeden çıkış yasağı getirilmesini ve askerlik çağında olan erkeklerin ülkelerine dönmesinin engellenmesini istediğini söyledi. Esen, geçen baharda Konyaaltı'nda 32 bin yabancının oturma izni aldığını, burada yaklaşık 15-17 bini turizm amaçlı olmak kaydıyla toplamda 52 bin yabancı vatandaşım yaşadığını aktardı.

İlçede oturma izinlerini alan yabancı sayısında azalma gözlemlediğini belirten Esen, şöyle konuştu:

"Bana göre yabancı sayısındaki azalma Rusya Federasyonu'nun vatandaşlarına yurt dışına çıkışını yasaklamasından ve para transferini zorlaştırır. Ayrıca kendi ülkelerine dönemeyen askerlik çağındaki erkeklere yönelik sert cezai yaptırımların da etkili olmuştur."

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.