Yediemin'de yeni dönem: Hacizli araçlar iade edilecek

Yediemin'de yeni dönem: Hacizli araçlar iade edilecek

Hacizli araçlarla ilgili yeni dönem başlıyor! Teslimleri yapılacak! Tüm detaylar haberimizde.

Yediemin'de yeni bir dönem başlıyor! Hacizli araçlarla ilgili yeni kararlar paylaşıldı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

YEDİEMİN'DE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Yediemin otoparklarında yer alan araçlarla ilgili yeni kararlar paylaşıldı. Otoparkta yer alan 1.5 milyon hacizli arabanın ekonomiye katkısı olması için aracı haczedilen kişiler tarafından 10 gün içinde araçlarını almaları sağlanacak. Araçların ekonomiye 25 milyar dolar katkısı olması tahmin ediliyor. Konu ile ilgili Avukat İyaz Çimen şu açıklamaları yaptı; 'Kişi 10 gün içinde başvurusunu yaparsa Yediemin ücretini ödedikten sonra malını iade alabilecek. ancak bu durum haczi kaldırmayacak ya da borcu ödenmiş sayılmayacak. Dosya devam edecek. Yalnızca ürün depoda değil de sahibinde kalacak. Eğer araç ticari araçsa vatandaş kullanmaya devam ederek borçlarını ödeyebilecek düşüncesi var. Haczi yapılan mallar eğer muhafaza altına alınırsa yetkili kişilere devrediliyor ve onlar bunları depo vazifesinde göz kulak olarak saklıyorlar. Bazı dosyalarda çözüm olmadığı takdirde bu süreç çok uzayabiliyor. Bu durumda bir hizmet karşılığı olarak ücretlendirme yapılıyor. Yedieminlerin alacakları böyle durumlarda muhafaza altına alınmış mallardan daha yüksek bedellere çıkıyor. Bu hem alacaklı hem borçlu hem Yediemin tarafından bir mağduriyete sebep oluyor. Bunun çözülmesi için kanuni süreç içinde satışı yapılmayan taşınırların ihale yöntemiyle satışı yapılması kararlaştırıldı. 1 Kasım tarihinde e-ihale yapılmaya başlandı hatta ikinci ihaleler düzenlendi. Bu kapsamda satılamayan mallarla ilgili iade prosedürleri de başladı. Mal sahibine 10 günlük süre veriliyor, 10 gün içinde başvuru yapılırsa Yediemin otopark ücreti ödenerek mal iade alınabiliyor. 

yediemin otoparkıyla ilgili yeni düzenlemeler paylaşıldı

Bu durum haczi kaldırmıyor, dosya devam ediyor. Ürün depoda değil sahibinde kalıyor. Temel düşünce eğer bu ticari araçsa vatandaş aracını kullanmaya devam ederek borcunu ödeyebiliyor. Başvurular en yakın icra dairesine giderek yapılabiliyor. Başvuru yaptıktan sonra otopark ücretini ödemesi gerekli. Ücret ödedikten sonra alacağı evrakla aracını teslim alabiliyor. Arabasını Yediemin'den alacak kişinin borcunu en kısa sürede ödemesi gerekiyor ama asgari veya azami bir süre yok. İcra takibi başlatılması borcun ödeme gününün geçtiği anlamına geliyor. Hemen ödenmesi gerekli. Teslim alınmış araçla ilgili yeniden yakalama ve muhafaza işlemleri yapılabilir. Alacaklının talebine bağlı. Aracı teslim aldıktan sonra borçlunun dosyayı hemen kapatması gerekiyor ki aynı süreçleri yaşamasın. Taraflar gelip aracı alma yoluna gitmeyebiliyor. Bu durumlarda araç hurda değerinden faydalanabilmesi için MKE ve Kızılay'a devrediliyor. Orada araç durumuna bağlı kamu hizmetine tesis ediliyor ancak genelde hurda bedelinin alınması için geri dönüşüme gönderiliyor.' Yediemin Otopark sahibi Ferhat Hakan da konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Şimdiki süreçte araçların tasfiyesi yapılacak. Adalet Bakanlığı'ndan gelindi. Bizden liste aldılar, hacizli 400 arabanın listesi verildi. İlk olarak araç sahiplerine tebligat gönderilecek. Tebligata itiraz etmeyen kişiler araçlarını alacak. Alınmayan araçlar tasfiye edilecek, icradan satışa sunulacak ve ülkeye tekrar girecek araçlar. Bizim 10'a yakın otoparkımız var. Hepsinde toplamda 10-15 bine yakın araba var. Hem ülke hem vatandaş hem alacaklı için faydalı olacak bir düzenleme oldu.' 

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.