Türk bilim insanı Almanya'da ödül aldı

Türk bilim insanı Almanya'da ödül aldı

Prof. Dr. Fatih Ömer İlday, lazer teknolojisine yaptığı önemli katkılar sebebiyle Almanya’dan ‘Alexander von Humboldt Profesörlüğü’ ödülüne layık görüldü. Bilkent Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında çalışmalarını sürdüren İlday, Bochum Ruhr Üniversitesi’nde yeni bir “Karmaşık Lazer-Madde Etkileşimleri Merkezi” açmayı planlıyor.

Berlin’de düzenlenen törenle, Humboldt Vakfı tarafından verilen “Alexander von Humboldt Profesörlüğü” ödülüne bu yıl 12 bilim insanı değer görüldü. Törenin öne çıkan isimlerinden biri de Türk fizikçi Prof. Dr. Fatih Ömer İlday oldu.

Prof. Dr. İlday, lazer teknolojisi üzerine yürüttüğü çalışmalarla ödüle layık görülürken, ödülünü Almanya’nın Eğitim ve Araştırma Bakanı Bettina Stark Watzinger’dan aldı. Bakan Watzinger, İlday’ın çalışmalarını takdirle karşıladığını belirterek, lazerlerin ilk kez balon patlatmak için kullanıldığını ve İlday’ın bu teknolojiyi daha da ileriye taşıdığını vurguladı.

FATİH ÖMER İLDAY

YENİ ARAŞTIRMA MERKEZİ İÇİN DAVET

Humboldt Vakfı’nın web sitesinde yer alan açıklamaya göre, Prof. Dr. İlday, son yıllarda ultra hızlı lazer teknolojisi alanında devrim yaratan çalışmalarıyla tanınıyor. Malzeme biliminde yeni ufuklar açmak amacıyla Ruhr-Universität Bochum’a davet edilen İlday, burada "Karmaşık Lazer-Madde Etkileşimleri Merkezi"ni kuracak.

DİĞER LAUREATLAR

Ödül alan diğer bilim insanları arasında biofizikçi Benoit Ladoux, uygulamalı dilbilimci Michaela Mahlberg, elektro teknoloji uzmanı Daniel Prades, kuantum bilgi teorisyeni Robert Rassendorf, bilgisayar grafiği ve görselleştirme profesörü Dieter Schmalstieg, dijital sağlık araştırmacısı Ariel Dora Stern, sürdürebilirlik çalışmaları uzmanı Arnim Wiek ve yapay zeka araştırmacıları Stefanie Jegelka, Marcus Rohrbahc, Peter Robinson ve Suvrit Sra bulunuyor.

Humboldt Profesörleri, Almanya’nın çeşitli şehirlerindeki araştırma enstitülerinde görev alacaklar. Bu şehirler arasında Berlin, Bochum, Braunschweig, Darmstadt, Erlangen, Freiburg, Hannover, Münih, Potsdam ve Stuttgart sayılabilir.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.