Sürücüler dikkat: Araç sigortası düzenlemesi iptal edildi

Sürücüler dikkat: Araç sigortası düzenlemesi iptal edildi

Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından araç sahiplerini çok yakından ilgilendiren bir karar yayınladı. Anayasa Mahkemesi, araç satışının ardından 15 gün süreyle zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğunu anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ederken, Yüksek Mahkeme, iptal kararı hükmünün dokuz ay sonra yürürlüğe gireceğine karar verdi. Detaylar burada..

Resmi Gazete'de yayımlanmış olan karar kapsamında, Adana 4. Tüketici Mahkemesi, ele aldığı davada 2918 sayılı Karayolları Kanunu'nu 94'üncü maddesinin 3. ve 4. fıkralarındaki “Sigorta şirketi, durumun kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sigorta sözleşmesini feshedebilir. son kullanma tarihinden itibaren 15 güne kadar geçerlidir." ifadeleriyle yer alan düzenlemenin iptaline yönelik Anayasa Mahkemesi'ne talepte bulunuldu.

Başvuruda, kişinin otomobilini sattığı süreçte araç üzerindeki mülkiyeti sona erse dahi, sigorta poliçesinden doğan sorumluluğunun anılan hükümler uyarınca devam ettiği bundan dolayı da aracını sattığı anda tazminat ödemekle yükümlü olabileceği ifade edilmiştir. Kişilerin işledikleri veya ihmal ettikleri fiillerden sorumlu olduklarının vurgulandığı karşı davada, sigorta sözleşmesinin feshedilip feshedilmeyeceğinin de belirsiz olduğu ileri sürüldü. Dilekçeyi inceleyen Anayasa Mahkemesi, söz konusu düzenlemeleri anayasaya aykırı bularak iptaline karar verdi. Mahkeme, iptal hükmünün dokuz ay sonra yürürlüğe gireceğine karar verdi.

Sürücüler dikkat Araç sigortası düzenlemesi iptal edildi

KARARIN GEREKÇESİ..

Yargıtay iptal kararında, aracın satışıyla birlikte eski sahibinin araç üzerindeki hukuki ve fiili kontrolünün sona erdiği, aracın eski sahibinin, aracın yeni sahibinde herhangi bir kontrol ve denetim sorumluluğunun bulunmadığı belirtildi. Kararda, aracın yeni sahibinin 15 gün içinde öngörülen süre içinde üçüncü bir kişiye zarar vermesi halinde, aracın önceki sahibinin bu fiili durumlardan sorumlu tutulabileceği belirtiliyor ve bu durumun da "oldukça ağır bir ceza" olduğu belirtiliyor.

Kararda, "Yasa koyucunun, yeni sürücülerin tescil ve tedavüle çıkarken zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmasını zorunlu kılan düzenleme yapmasının önünde anayasal alanda bir engel bulunmadığı görülüyor." denildi.

Kararda, kişinin üzerinde hukuki veya fiili kontrol veya yetkisi bulunmayan kişilerin eylemlerinden mutlaka sorumlu olmadığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Sigortalının aracın devri nedeniyle aracın tüm kontrolünü ve denetimini kaybetmesine ve artık sürücü sıfatını elinde bulundurmamasına rağmen sigorta şirketinin sözleşmeyi feshetmemesi halinde, oluşan zararlardan sorumlu tutulabilir. Yeni işletmecinin sözleşme süresi boyunca üçüncü kişilere karşı, hatta sözleşmenin feshedilmesi durumunda fesih tarihi itibariyle 15 gün içinde üçüncü kişilere verdiği zararlardan sorumlu tutulma durumuna olanak tanıyan kuralların gerekli olmadığının kanaatine varılmıştır."

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.