Sokakta, damda güvercin besleyenlere kritik uyarı

Sokakta, damda güvercin besleyenlere kritik uyarı

Uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ederken hayvanlar ve insanlar için riskli olabileceği açıklandı. Sın yıllarda güvercin ve kumruların şehir merkezinde özellikle tarih ve turistik yerlerde sayısının artışı üzerine uzman veteriner ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun'dan önemli bir tespitlerde bulundu.

Son zamanlarda güvercin ve kumruların beslenmesi tarihi meydanlar ile turistik yerlerde sayısında artış yaşanırken insanların sevgisi veya keyifli vakit geçirmesi için beslenen güvercin ve kumruların popülasyonu görüldü.

Uzman veteriner ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, aşırı beslemenin güvercin ve kumru popülasyonunda doğal olmayan durumlardan ötürü beslenen güvercin ve kumru grupların kuş gribi, Newcastle bulaşıcı hastalıkları birbirine bulaşarak yayılmaların yaşanacağı belirtildi.

KONTROLSÜZ BESLEME POPÜLASYONU
Kumru ve güvercinler insan tarafından kontrolsiz olarak beslenmemesinin ekolojiye zararına değinen Coşkun, kontrolsüz beslenmeler üzerine popülasyonun aşırı çoğalmalar yaşandı. Bazı dengelerin bozulmasıyla kuş türlerinde habitat baskısına neden olurken kuşların insanlar tarafından beslenme yaşandı. Kuşları beslemek için davranışlarıyla kuşlar için dezavantaj sağlandı.

güvercin
İNSANA BULAŞMA İHTİMALİ
Güvercin ve kumrulardaki kuş gribinde insana bulaşma ihtimaline değinirken düşük olunarak Coşkun, yüksek patojenik kuş gribi insana geçtiği zaman enfeksiyon ve klinik belirtilere değindi.  Kanada'da uzun göç eden kuşların son uğrak noktaları olan Avrupa'nın kuzeyindeki ülkelerde, kuş gribi sulak alanlar için büyük problem oluşturmakta. Kuşlar yaşamlarını kaybedebiliyor.
Evde beslenen muhabbet kuşu, papağan gibi türler üzerinde hastalıkların bulaşmasına neden oluşurken evde kuş besleme balkonu penceresinde güvercin, kumru geldiği zaman kendi kuşlarında hastalıkların bulaşma riskinde artış yaşandı.

ŞEHİR MERKEZİNDE KUŞLARIN TEHLİKESİ
Geçtiğimiz sene 700 üzerinde muhtaç kuş durumları yaşanırken Coşkun, şehir merkezlerinde Arap Yarımadası'dan ülkemize gelen egzotik türlerde kumruların viral enfeksyionlarına karşılaşıldı. Newcastle enfeksiyonların belirtisi yaşanırken klinik belirtilerde viral veya salmonella gibi enfeksiyon hastalıklara karşı tahminler yapıldı. 

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.