Putin'e karşı ayaklanan Wagner lideri Prigojin 'Rus Ruletini' kaybetti!

Putin'e karşı ayaklanan Wagner lideri Prigojin 'Rus Ruletini' kaybetti!

İki ay önce Rusya'da hükümet karşıtı ayaklanmanın bayrağını taşıyan bir grup Rus paralı askerinin lideri Yevgeny Prigojin'i taşıyan uçağın Moskova yakınlarına düştüğü bildirildi. Uçaktaki 10 kişiden hiçbiri hayatta kalamazkern Prigogine'in adının da yolcu listesinde yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Rusya'yı iç savaşa sokan Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin'i taşıyan uçağın Moskova yakınlarında düştüğü bildirildi.

Brezilya yapımı bir Wagner Group Embraer Legacy 600 iş jeti, St. Petersburg'daki Moskova'nın Sheremetyevo Havalimanı'ndan St. Petersburg'a doğru yola çıktı. Kalkıştan yaklaşık olarak yarım saat sonra uçak Moskova'nın kuzeyinde bulunan Tver bölgesine düştü. Uçağın düştüğü an cep telefonu kamerası tarafından kaydedildi. Uçakta 3'ü mürettebat olmak üzere 10 kişi hayatını kaybetti. Yolcu listesini açıklayan Rusya Sivil Havacılık Otoritesi, düşen uçağın aynı zamanda paralı asker grubu olan Wagner'in ikinci önemli ismi Dmitry Utkin'i de taşıdığı bilgisi paylaşıldı.

WAGNER'İN LİDERİ PRİGOJİN KİMDİR?

Putin'e karşı ayaklanan Wagner lideri Prigojin 'Rus Ruletini' kaybetti

Wagner'le bağlantılı sosyal medya hesapları da Prigojin'in ölümünü duyurdu. Açıklamada, "O bir kahramandı. Bir hain yüzünden öldü" ifadeleri kullanıldı. Bu haberin ardından Wagner Center'ın ışıkları da haç şeklinde yakıldığı öğrenildi.

Rusya lideri Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'nin Nazilere karşı kazandığı zaferin 80. yıldönümünü kutlamak için Kursk bölgesini ziyaret ederken uçak düştü. Kazayla ilgili yorum yapmadı.

İki ay önce, 23 Haziran'da Prigojin, Rus ordusunun Ukrayna savaşında eylemlerini eleştirdikten ve ön saflarda sadece kendilerinin olduğunu iddia ettikten sonra Putin'e karşı isyan bayrağını kaldırmıştı. Tankla Moskova'ya doğru ilerleyen Prigoyne, son anda geri dönmesi için ikna edildi ve Belarus'a iltica edeceğini duyurdu. Yakın zamanda Prigogine, Wagner'in aktif olduğu Afrika'da ortaya çıktı.

Rusya'daki gelişmeler ABD'de de yakından takip ediliyor.

"Wagner'in İsyanı"

24 Haziran'da Prigoyne ve silah arkadaşları Rus hükümetine karşı silahlı bir ayaklanma başlattı. Son yıllarda Rusya lideri Vladimir Putin'e yönelik en büyük tehdit, Rusya'nın Wagner'in kampına yönelik askeri saldırılarına yanıt olarak Prigojin'nin ordusunu Rusya'nın başkentine doğru yürüterek iki Rus şehrini yok etmesi oldu.

Kriz ancak Belarus'un Devlet Başkanı Lukashenko'nun Prigojin'i Belarus'a yeniden yerleştirmek için bir anlaşma yapmasıyla hafifledi. Aynı anlaşmanın parçası olarak, Wagner'in birimlerine Rus ordusuna veya kolluk kuvvetlerine katılma, ailesinin ve arkadaşlarının yanına dönme veya Belarus'a gitme seçeneği verildi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.