Naci Görür 9 şiddetinde deprem için o bölgeleri uyardı

Naci Görür 9 şiddetinde deprem için o bölgeleri uyardı

Prof. Dr. Naci Görür oluşabilecek olan depremlere karşı uyarılarda bulunurken 9 şiddetindeki deprem için açıklamalar yaptı. Görür, en çok etkilenecek bölgelerin listesini yayınladı.

Avrupa Yakasında oturanlar için kötü haber gelirken Kuzey Anadolu Fay'ın kuzey kolunun her 250 senede bir, ortalama 7 ve üzeri deprem ürettiğinin altını çizdi. Naci Görür, Marmara denizinde artık deprem olacak mı olmayacak mı sorusuna yanıt verirken bilimsel olarak bu depremin İstanbul Avrupa Yakası'nda 9 şiddetinde hissedileceğini açıkladı.

Marmara Denizi'nin bir deprem denizi olduğunu belirten Naci Görür, deprem olmasıyla Kuzey Anadolu Fay'ının kuzey kesiminde o bölgenin aktif olmasıyla fay hareketi ve depremleri meydana gelir. Kuzey Anadolu Fay hattındaki özellikler devam ederken doğudan batıya kadar işleyiş sürüyor. Görür, 20. yüzyılda 1939 Erzincan depreminden sonra olan depremler: 42, 43, 57, 67, 99'da 2 tane... Bu depremler Erzincan'dan başlayıp Marmara'ya kadar geldiğine değindi.

Naci görür

İKİ FAYIN KIRILMA DURUMU

Marmara'da yaşanması tahmin edilen depremle alakalı konuşan Görür, Adalar'ın güneyin de ki fay kilitli olurken kırılmasının beklendiği açıklandı. 1912 senesinde Şarköy depremine kırılırken iki fay kolu vardır. Kumburgaz Fay Kolu, ve Adalar Fay Kolu. Bu faylar kırıldığı takdirde Marmara'da minimum 7,2; maksimum 7,6 şiddetinde deprem yaşanacak.

Asya yakasında zemin, Avrupa yakasında göre farklılık yaşanırken zemin belirtilen ölçünün yanı sıra yer ivmesi deprem sırasında sahile yakın alanlar etki görecek. Avrupa yakasında, depremin şiddetiyle sonuca varırken Asya daha iyi zemin olduğu ama sahil bölgesinde iki kıta arasında farklılıklar yaşanıyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.