Mesai saatleri düşüyor! Haftalık çalışma saatlerinde flaş gelişme

Mesai saatleri düşüyor! Haftalık çalışma saatlerinde flaş gelişme

Haftada 45 saat çalışılan dönemler sona eriyor! Artık 5 saat daha az çalışacaksınız! Ayrıntılar haberimizde...

Bugünün gündem maddesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın öncülüğünde hayata geçirilmesi planlanan önemli bir değişiklikle ilgili. Geçtiğimiz aylarda gündeme getirilen çalışma saatleri düzenlemesi, haftalık çalışma saatlerini içeren bir kanun teklifiyle şekilleniyor. Planlanan düzenleme ile haftalık çalışma süresi 45 saatten 40 saate çekilecek. Bu değişiklikle birlikte Türkiye, 12 Avrupa ülkesi arasında yer alarak haftalık çalışma saatleri açısından öne çıkan ülkelerden biri olacak.

Yaklaşık 21 yıl sonra iş kanununda yapılan bu önemli değişiklik, çalışanların iş-yaşam dengesini daha iyi kurmalarına ve iş gücü verimliliğini artırmalarına katkı sağlayabilir. Aynı zamanda istihdam üzerinde olumlu etkiler yaratması beklenen düzenleme, Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında hala daha uzun çalışma saatlerine sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

çalışma saatleri kısalıyor

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'a göre, düşürülen çalışma saatleri sayesinde çalışanlar daha az çalışarak daha dengeli bir yaşam sürdürebilecekler. Bu durum, iş gücü verimliliğini artırarak firmaların daha etkili bir üretime geçmelerine olanak tanıyabilir. Ayrıca, düşük çalışma saatleri sayesinde işsizlik oranının azalması ve istihdamın genel ve kadın istihdamının artması gibi olumlu sonuçlar da bekleniyor.

Ancak, TÜKONFED Sosyal Güvenlik Başkanı Ali Duman'a göre, düzenlemenin ücret pazarlıklarını sertleştirebileceği ve firmaların daha düşük ücretler ödemeye yönelebileceği bir gerçeklik. Yıllık izin, kıdem tazminatı gibi konularda da değişikliklerin gündeme gelebileceği belirtilirken, düzenlemenin ne zaman hayata geçeceği konusunda net bir tarih verilememiş durumda.

Özetle, Türkiye'de haftalık çalışma saatlerindeki olası düzenleme, iş dünyasında önemli değişikliklere neden olabilir. Ancak, bu değişikliklerin ne kadar sürede hayata geçeceği ve nasıl bir etki yaratacağı, yakın zamanda netleşecek gibi görünmüyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.