Kira uyuşmazlıklarının arabuluculara devrinin ilk gününde yüzlerce başvuru!

Kira uyuşmazlıklarının arabuluculara devrinin ilk gününde yüzlerce başvuru!

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle devreye alınan arabuluculuk süreci dün başladı. Artık hem ev sahipleri hem de kiracılar mahkeme öncesinde bir hakeme başvurmak zorunda kalacakar. Adalet Bakanı Tunç, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun ilk günü 438 başvuru yapıldığını duyurdu.

Kira sözleşmeleri, konut mülkiyeti, mahalle hukuku ve ortaklık uyuşmazlıklarına ilişkin uyuşmazlıklarda usul gereği olması muhtemel arabuluculuk başvuruları dün başladı.

Dün İstanbul Adalet Sarayı Arabuluculuk Merkezi'ne başvuruda bulunuldu ve 11'i başvuru görevlisi olmak üzere 13 kişi görevlendirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

"İlk günden itibaren 494 başvuru oldu"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç

Kira, ortak mülkiyet, ortaklık ve konut uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğun bugün başladığını belirten Bakan Tunç, ilk gün yapılan başvurular hakkında bilgi verdi: "Bugün 494 talep geldi, 438'i arabuluculuğa gitmiş. Arabuluculuğa taşınan uyuşmazlıklar Şirketin feshi ve davaya ilişkin 19 adet talep bulunmaktadır. Ortak mülkiyete ilişkin 32, konut haklarına ilişkin uyuşmazlıklara ilişkin 4 talep bulunmaktadır. Tarımsal üretimle ilgili anlaşmazlıklardan dolayı talep var” dedi.

Talebin ardından arabulucunun hızlı bir şekilde tarafları buluşmaya davet edip arabuluculuk yapmaya çalışacağını söyleyen Tunç, şöyle konuştu:

"Arabulucu zemini hazırlayacak ve daha sonrasında da çözüm sunmayacak. Kendi başlarına yapacaklar. Çözüm üretecekler. Herkes kendi çözümünü bulacaktır. Ne istediğini söyleyecek ve bunu üç haftada, bir hafta daha, haftada dört haftada halledecek" dedi.

SÖZLEŞME GÖNDERİLMEZSE DOSYA AÇILABİLİR

Bakan Yılmaz Tunç, arabuluculuk görüşmelerinden sonra anlaşmaya varılamaması halinde hukuki yola başvurulabileceğini söyledi. Arabuluculuk sisteminin yargıdaki iş yükünü azalttığını ve devam eden davaların kaliteli görülmesini sağladığını kaydederek daha düşük maliyetle barışçıl, dostane ve hızlı sonuç veren alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri yelpazesinin daha da genişletilebileceğini ifade etti.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.