Kentsel dönüşümde yeni dönem: İstanbul için özel madde eklendi

Kentsel dönüşümde yeni dönem: İstanbul için özel madde eklendi

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, yasalaştı. peki şimdi ne olacak...

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YAŞANACAK DEĞİŞİKLİKLER

Ülkemizde yaşanan depremlerin ardından kentsel dönüşüme daha fazla önem verilmeye başlandı. Kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemeler TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemenin yasalaşması ile birlikte kentsel dönüşüm kararı almak için hak sahiplerinin çoğunluğunun oluru şart. Riskli yapıların tahliyesi konusunda engelleme yapılması durumunda ise güvenlik güçleri devreye girecek. Riskli binalar en geç 90 gün içinde boşaltılacak.i-

kentsel dönüşüm

TBMM Genel yasalaşan kentsel dönüşüm düzenlemesinin öne çıkan başlıkları ise şöyle:

İlk inceleme ve savunma verme süreleri, genel usulden daha kısa sürede belirlenecek. Yazışmaların uzun sürmesinden dolayı bazı aşamalar kaldırılarak dosyanın tekemmül etmesi öngörülüyor. Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin itiraz verilmesi durumunda ise itiraz edilmek kapanacak. Keşif ve bilirkişi raporlarının teslim süreleri ise kısaltılacak.

YASA AÇILAN DAVALAR İÇİNDEGEÇERLİ

Kentsel dönüşüm davalarında tarafların istemi olsa dahi duruşma yapmak mahkemenin takdirine bırakılacak. Ayrıca keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gereken hallerde, bunların tamamlanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanma şartı bağlandı. Bu durum düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki davaları da kapsayacak şekilde değiştirildi. Sürelerde değişiklik yapılmayacak. Ayrıca İstanbul’daki kentsel dönüşüm için ise ayrı bir düzenleme yapılacak. İstanbul’da dönüşümde yarısı bizden kampanyası da ön planda.

SALT ÇOĞUNLUĞUN OLURU ŞART

Riskli yapıların yıktırılma sürecinde ise kat sahiplerine 90 günün üzerinde süre verilmeyecek. . Tahliye yapılması gereken binaların tahliyesinin engellenmesi durumunda ise tahliye kolluk kuvvetleri ile yapılacak. Dönüşümün gerçekleşmesi için ise salt çoğunlun sağlanması baz alınacak.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.