İnternette ilan verirken iki kez düşünün: 100.000 TL ceza kesinleşti

İnternette ilan verirken iki kez düşünün: 100.000 TL ceza kesinleşti

İnternet ilanları ile ilgili denetlemeler sıkılaştırıldı! Para cezaları artıyor! Tüm detaylar haberimizde.

İnternete ilan vermeden önce bu kurallara dikkat edin! Yüksek tutarlarda ceza ödeyebilirsiniz! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

İNTERNET İLANLARINA DİKKAT

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan yeni kararlara göre taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti ile ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı. 2 aylık geçiş süreci sonrasında ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyip sahte hesaplar üstünden ilan verilmesi engelleniyor. Düzenleme kapsamında kişi kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan veya sahibi tarafından yetkilendirilmemiş taşınmaz ya da taşıtları ilana 1 Kasım tarihi itibariyle koyamayacak. Aynı zamanda emlak komisyoncuları, oto galericiler yetki belgeleriyle doğrulama yapıp ilan verebilecek. Bu düzenlemeyle birlikte tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi ve sahte hesapların engellenmesi planlanıyor. Düzenleme kapsamında kurallara uymayan kişilere her aykırılık için 10 bin TL'den 100 bin TL'de varan para cezası verilecek. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç satışlarda e-Devlet üzerinden doğrulama yapılacağını belirtti. Erkoç açıklamasında şu sözlere yer verdi; 'İlan yayınlanmadan önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının ya da taşınmazın ilanına yetkili olduğu ile ilgili doğrulama yapması gerekecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat göreve geldiği zaman geniş çaplı toplantı düzenleyerek sıkıntıları dinledi. 

sahte ilanlara yüksek para cezaları verilecek

Türkiye'de senelik ikinci el ve sıfır olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıkta. Bugün satışların 5'te 1 oranı bayi, gerçek kullanıcı ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından yapılıyor, geri kalan kısım ise ayaküstü iş yürütenler tarafından yapılıyor. Düzenlemeyle birlikte sahte ilanlarla dolandırıcılık engellenecek ve meslek edinerek kayıt dışı ticaret yapan, piyasayı haksız yere yükseltip fahiş şekilde fiyat artışlarına sebep olan kişiler piyasadan silinecek. Bu şekilde mağduriyetler ortadan kalkacak. Uygulamayı ihlal eden kişilere 100 bin TL'ye varan para cezası da caydırıcı olacaktır.' Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan 1 Kasım tarihinden itibaren internet düzenlemesi yapılacağını belirterek şu sözleri söyledi; 'Sayın Bakan yeni bir düzenleme yaptı, bu konuyu önemsiyor. Köpük fiyatların kalkması, sahte ilan verilmemesi için kimlik doğrulaması ve yetki belgesi olmayan kimse gayrimenkul ilanı veremeyecek. Biz bunu destekliyoruz ve desteklerimizi de Bakana ilettik. İlan portallarının altyapısının bu düzenlemeye göre ayarlamış olması gerekli. Eğer geçmezlerse büyük cezalar alacak. Her ilan için 100 bin TL'yi bulan ceza söz konusu olacak. Bu şekilde sahte binlerce ilan var. Bu düzenlemeyle sektöre düzen geleceğini, köpük fiyatların düzeleceğini, gayrimenkul fiyatların aşağı doğru düşmeye başlayacağını göreceğiz. Sahte ilanların bu saatten sonra yapılması mümkün olmayacak. Aynı zamanda ilan fiyatıyla tapu fiyatı arasındaki fark takip edilecek.' 

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.