Esnaflar 35 bin TL maaşla çalışacak personel bulamıyor

Esnaflar 35 bin TL maaşla çalışacak personel bulamıyor

İstanbul esnafının personellerle ilgili sorunları bitmiyor. Çoğu dükkanın vitrinlerine asılan personel alım ilanları dikkat çekerken, dükkan sahipleri 35 bin lira maaşla çalışacak eleman bulamadıklarından şikayet ediyorlar.

İstanbul'da restoran, kafe gibi bazı yerlerde motosiklet servis sıkıntısı giderek artıyor. Ne yazık ki şehirdeki mağazalarda asılı olan motosiklet kuryeleri alım ilanları hala dükkan camlarında asılı.. Esnaflar ise motokuryelerin alışveriş, yemek gibi sektörlerinin mobil uygulamalarındaki esnaf kurye sistemine geçiş yapmasından dolayı personel bulma sıkıntıları yaşadıklarını söylüyorlar.

"30 İLA 35 BİN TL ARASI MAAŞA HALA ÇALIŞAN YOK"

Rami'de restoranı bulunan ve uzun süredir personel sıkıntısı çeken Hayrettin Güngör, "2023'te motosikletçi sıkıntısı var, yıl boyunca sürekli arıyoruz. Ortalama olarak 30-35 bin lira arası maaş verdik ama bulamadık. İş değişiklikleri var, pandemiden sonra iş başvuruları geliyor, insanlar oraya gidiyor. Bazıları maaşı beğenmiyor. Sigortayı, maaşı, her şeyi ödüyoruz ama yine de bulamıyoruz." diye konuştu.

Esnaflar 35 bin TL maaşla çalışacak personel bulamıyor

"KURYELER MAAŞ MİKTARINA GÖRE TERCİH YAPIYORLAR"

Bir mobil uygulama servisinde kurye olarak görev yapan Oğuz Özcan, "Açıkçası sorun maaş" diyerek "Restoranlar maaşların düşük olması nedeniyle teslimatçı bulamıyor. 30.000 lira veriyorlar ama sen haftada 1 gün izin kullanıyorsun. 12 saat boyunca tam zamanlı çalışıyorsun. Ben de 12 saat boyunca çalışıyorum ama uygulamadan 50-60 bin lira civarında kazanıyorum. Bu yüzden teslimatçılar bu uygulamayı tercih ediyor ancak restoranlar teslimatçı bulamıyor. Yüksek maaşlara rağmen teslimatçılar sabit yerler olduğu için hala restoranları tercih ediyor. Kurye sayısı çok fazla ve özellikle uygulamayı kullanan kuryelerin sayısı da artıyor." dedi.

Bir diğer motosikletçi Onur Yürük ise konuyla ilgili konuşmasında; "Elbette bir restoranda çalışmıyoruz, şu an kendi işimizin patronuyuz. Günde 1.5-2-2.5 bin lira kazanıyorum. Belirli saatlerde çalışmak yerine daha fazla özgürlüğe sahip olabilir, istediğiniz kadar kazanabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

“RESTORANDA ÇALIŞMAK HER ZAMAN İÇİN BİR ARTIDIR”

20 yıldır motosiklet kuryeliğini sürdürenn Motorcular Birlik Beraberlik Yardımlaşma Derneği'nin başkanı Fahrettin Dündar, kuryelerin yakın zamanda uygulama sistemine geçiş yaptığını doğrulayarak bu konuda açıklamalarda bulundu. Dündar açıklamasında, şunları söyledi:

Esnaflar 35 bin TL maaşla çalışacak personel bulamıyor

"Bunun nedeni ise ağırlıklı olarak usta ve teslimat personelinin istihdam edilmesidir. Gösterişliilanlarla 60 bin, 70 bin lira civarı para verdiklerini söyleyerek halkı kandırıyorlar. Çoğu; 'Bu kadar para kazanmak istiyorsam gideyim kredi çekip 100.000 ila 120.000 liraya motorsiklet alayım.' diyor. Çalışmaya başladığında ise vergi, yakıt ve motosiklet bakım masrafları ödemek zorunda kalıyorlar. Daha sonra cebinde 20 bin lira kaldığı ğını görüyor ve diyor ki sigortalı işte çalışsaydım daha çok kazanırdım. Pandemi sırasında e-ticaret hızla arttı ve ekspres teslimat hizmetlerinde eksiklik yaşandı. Süslü reklamlar için çok sayıda kuryeye iş verdiler. Başlayanlar arasında avukatlar, sağlık çalışanları ve öğretmenler tanıyorum. Olayın gerçek yüzünü görenler hemen kaçtı. Şu anda uygulamalara çok fazla geçiş var. Ancak bir süre sonra, başladıktan iki üç ay sonra restorana geri dönmeye çalışırlar.

Gerçekten işe yarasa bile yine de fatura edilmesi gerekiyor ve sonrasında da aynı masraflar devam ediyor. herhangi bire rstoranda çalışmak daha iyidir. önerim profesyonel kurye olarak değil sigortalı olarak çalışmanızdır. Çünkü çoğu Bağkur'a ödeme yapmıyor"

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.