AK Parti mini anayasa hazırlığında: 50+1 sistemi değişiyor

AK Parti mini anayasa hazırlığında: 50+1 sistemi değişiyor

Mini Anayasa değişikliği paketi geliyor! Aile ve başörtüsü meseleleri masada! İşte ayrıntılar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "50+1 şartının değişmesi isabetli olur, daha çok oy alan seçilmeli" ifadelerinin ardından, AK Parti'nin küçük ölçekli anayasa değişikliği paketi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtiliyor. Parti içindeki hukukçu kurmaylar, mevcut 50+1 şartının uygulanmasının zorluklarına dikkat çekerek, sürecin daha etkin bir biçimde yönetilebilmesi için '40+1' veya 'en fazla oy alan seçilsin' opsiyonlarını içeren bir değişiklik paketi üzerinde duruyor.

Yeni anayasa için gerekli sayısal çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle AK Parti'nin yönelişini, daha küçük çaplı bir anayasa değişiklik paketine çevirdiği belirtiliyor. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda kurulan Anayasa Bilim Komisyonu, yaklaşık 130 madde içeren yeni bir anayasa taslağı oluşturmuştu. Ancak referandum için gerekli 360 oyun şu anda Meclis'te bulunmasının zorluğu nedeniyle, parti içinde mini bir değişiklik paketiyle sürecin daha hızlı ve kolay yürütülebileceği düşünülüyor.

anayasa değişikliği

Paketin içeriği konusunda, 50+1 yerine geçebilecek '40+1' veya 'en fazla oy alan seçilsin' opsiyonları üzerinde durulduğu ifade ediliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı adaylığında iki dönem kuralında herhangi bir değişiklik olmayacağı, ancak aile ve başörtüsü düzenlemelerinin de pakete eklenmiş olduğu öğrenildi. Bu konuda diğer siyasi partilerle görüşmeler yapacaklarını belirten AK Parti'nin özellikle İYİ Parti ile uzlaşı arayacağı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya dönüşü yaptığı açıklamalar, yeni anayasa sürecindeki önemli gelişmeleri beraberinde getirirken, AK Parti'nin bu adımla Türkiye'nin siyasi yapısında nasıl bir değişiklik öngördüğü merak konusu olmaya devam ediyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.