4 gün içinde bunu yapmayan ev sahiplerine okkalı ceza!

4 gün içinde bunu yapmayan ev sahiplerine okkalı ceza!

Bu, evi olan milyonlarca insanı ilgilendiriyor! Son günlere girdik. 21 bin TL'nin detayları orada ortaya çıktı. Kira geliri beyanında son günün 1 Nisan Pazartesi olduğunu hatırlatan gayrimenkul uzmanlarından Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Konut kira geliri alan kişilerin, kira gelirleri 2023 yılı için muafiyet tutarı olan 21.000 TL'yi aşması halinde beyanname vermesi gerekmektedir. İşyerinde vergiden düşülebilir (stopajlı) kira geliri elde eden kişiler, kiralarının toplam geliri 2023 yılı beyanname verme limit

Türkiye'de 7 milyona yakın vergi mükellefi kira geliri elde ediyor. 2023 yılı gelir vergisinin beyan edilmesi ve ilk taksitli ödeme için son tarih 1 Nisan 2024..

Sektör temsilcisi Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul kiralamadan elde edilen gelirin gayrimenkul sermaye geliri olarak ifade edildiğini ve belirli koşulların altında gelir vergisine tabi olduğunu ve beyanname verilmesi gerektiğini söyledi. Özelmacıklı, konuyla ilgili konuşmasında "İşyerindeki kira gelirleri vergiden düşülebilen (stopajlı) kişilerin, toplam kira gelirleri 2023 yılı beyanname verme limiti olan 150.000 TL'yi aşması durumunda beyanname vermesi gerekmektedir. Aldıkları kısma tekabül eden kira miktarını beyan ederler" ifadelerini kullandı.

"Gerçek gider ya da götürü gider seçilebilir"

4 gün içinde bunu yapmayan ev sahiplerine okkalı ceza!

Kira gelirinin vergilendirilmesinde seçilebilecek maliyet yöntemleri hakkında bilgi veren Hakan Özelmacıklı, şunları söyledi:

“Sabit maliyet yöntemini seçerken kira gelirinde istisna tutarının düşülmesinden sonra kalan tutarın yüzde 15'i sabit gider olarak gelirden düşülebilir. Gerçek gider yönteminde, gelir vergisi kanununda belirtilen giderler kira gelirinden indirilebilir.

Ancak bu giderin vergiden istisna edilmiş olan tutara isabet etmiş kısmı indirime tabi değildir. İndirimli giderlerin belgelenmesi zorunludur ve bu belgelerin 5 yıl süreyle saklanması zorunludur. Örneğin, sahibi oldukları bir evin kiracıları, gerçek gider yöntemini seçmeleri halinde, yaşadıkları ev veya konut için ödedikleri kira tutarını giderlerden düşebilirler."

"Son tarih 1 Nisan 2024"

31 Mart tarihi hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle 2023 takvim yılı gelir vergisi beyannamelerinin 1 Nisan'a kadar verilebileceğini belirten Özelmacıklı, şu ifadelerle devam etti:

"Hazır beyan sistemi sayesinde kira geliri beyannamelerini hızlı, kolay ve tamamen güvenli bir şekilde vermek mümkün. Hazır Beyanname sisteminde kira beyanı elektronik ortamda onaylandıktan sonra beyanname verilmiş sayılır. Hazirbeyan.gib.gov.tr ​​adresinden ve Dijital Vergi Dairesi'nden sisteme giriş yapabilirsiniz. Tahakkuk eden gelir vergisinin ilk taksitinin damga vergisiyle 1 Nisan 2024 tarihine kadar, ikinci taksitinin ise 31 Temmuz 2024'e kadar ödenmesi gerekmektedir.

Kira gelir vergisi zamanında ödenmezse veya beyanname verilmezse cezai yaptırım uygulanabilecek. Bu ceza kira bedelinin yüzde 5'ine kadar çıkabiliyor ve feragat edilen tutardan kişi yararlanamıyor"

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.