100 yılın en soğuk kışı kapıya dayandı

100 yılın en soğuk kışı kapıya dayandı

Türkiye'yi karlı günler bekliyor! Böyle bir kış kimse görmedi!

Türkiye genelinde 8 Ocak Pazartesi gününden itibaren kar yağışı ve soğuk hava dalgasının etkisi altına girecek. Meteoroloji uzmanları, özellikle Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının ülkeyi etkisi altına alacağını belirtiyor. Bu durumun, Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günlerine yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar.

İstanbul'da Lodos'un getirdiği ılık havanın 8 Ocak Pazartesi'ye kadar devam etmesi, akşam saatlerinden itibaren ise şehri etkisi altına alacak olan soğuk hava dalgasının başlayacağı öngörülüyor. Sibirya kökenli bu sistemle birlikte hava sıcaklıklarının 5 ila 8 derece azalması bekleniyor. Yağışlar, 9 ve 10 Ocak'ta kar yağışına dönüşecek.

Meteoroloji uzmanlarından Prof. Dr. Orhan Şen, yaptığı açıklamada, Orta Avrupa'dan gelen soğuk hava dalgasının Türkiye genelinde kar yağışlarını artıracağını belirtiyor. İstanbul'da ise Kuzey'den gelen rüzgarların etkisiyle kar yağışının yoğun olmayacağını, ancak Marmara genelinde etki meydana gelirse, özellikle Karadeniz kıyılarında kar yağışının kuvvetlenebileceğini ifade ediyor.

kış geliyor

Ankara'nın karasal iklimine dikkat çeken Şen, kuvvetli zirai don ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Türkiye genelinde kar kalınlığının 1 metreye kadar çıkabileceği bilgisi verilirken, İstanbul'da ise 2-3 santim civarında bir kar kalınlığı öngörülüyor. Ancak, bu durumun İstanbul'un ısısı ada etkisi nedeniyle kar yağışını azaltabileceği belirtiliyor.

Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla, 13 Ocak'ın Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günlerinden biri olabileceğine dikkat çekiyor. 61 yıl aradan sonra aynı günün tekrarlanacağını vurgulayan Ökten, özellikle İstanbul, Ankara, Antalya, ve Adana'nın gece -21 derecelere kadar soğuyabileceğini belirtiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ise 8 Ocak Pazartesi'den itibaren Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının etkili olacağını duyurarak, sıcaklıkların 5 ila 8 derece düşeceğini ve 9-10 Ocak tarihlerinde kar yağışının beklenildiğini bildiriyor.

Bu kapsamda, uzmanlar vatandaşları tedbirli olmaya, kış lastikleri olmayan araçlarla trafiğe çıkmamaya, toplu taşıma araçlarını tercih etmeye ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaya çağırıyorlar. Okulların tatil edilebileceği, özellikle tarım alanlarında zirai don olasılığının yüksek olduğu bu dönemde, vatandaşlar uygun önlemleri alarak soğuk hava koşullarına hazırlıklı olmalıdır.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.