Sedef Atölyesi: Kültürel Mirasın Koruyucusu
Milli Saraylar Sedef Atölyesi, tarihi eserlerin restorasyonunu yapan, 32 atölyeden sadece bir tanesidir. Bu atölyede, kasır, köşk ve müze eserleri eski ihtişamına döndürülmektedir.
Cemalettin Ünal'ın İfadeleri
Sedef Atölyesi'nin sorumlu ismi Cemalettin Ünal, AA muhabirine verdiği bilgilerde, atölyede yürütülen eser restorasyonlarından bahsetti. Ünal, "Topkapı Sarayı'ndan gelen Harem Kapısı ve Yıldız Sarayı'ndan gelen Abdülhamid Han'a ait tuğralı taht üzerinde çalışıyoruz. Restorasyonunu yaptığımız eserler genellikle barok tarzında, ancak boulle tarzında eserlerin de restorasyonunu gerçekleştiriyoruz," şeklinde konuştu.
Çalışmalarda Kullanılan Organik Malzemeler
Ünal, restorasyon sürecinde kullanılan malzemelerin doğal olduğunu vurgulayarak, "Malzeme hem doğal hem de çok değerli olduğu için israfa yer yok. Her şey ölçülüp, biçiliyor," dedi. Atölyede ayrıca, gümüş süslemeler ve organik ahşap malzemeler, sedef, pelesenk, abanoz ve şimşir gibi çeşitli malzemelerle çalışılmaktadır.
Tarihi Eserler ve Restorasyon Zorluğu
Ünal, şimdiye kadar en zorlandıkları projenin Küçüksu Kasrı'ndaki altı adet şamdanın restorasyonu olduğunu açıkladı. Bunun yanı sıra, Dolmabahçe Sarayı'na ait Sedefli Oda'daki masanın restorasyonunu "çok severek yaptım," diyerek anlattı.
Tecrübe ve Tutku Gerektiren Bir İş
Restorasyon çalışmalarının odak ve sevgi gerektirdiğinin altını çizen Ünal, "32 yıllık deneyimimle bu nadir eserlerin restore edilmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Eserlerin sergilenmesi, sonraki kuşaklara bu mirası aktarmak ayrı bir onur," ifadelerini kullandı.
Atölye, tarihi eserlerin korunması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla çalışmalarına devam ediyor ve Cemalettin Ünal gibi tutkulu restoratörler sayesinde bu miras gelecek kuşaklara aktarılmaktadır.
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 32 restorasyon ve konservasyon atölyelerinden biri olan Sedef Atölyesi'nde kasır, köşk ve müze eserleri, ustalıkla eski ışıltısına kavuşturuluyor.
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 32 restorasyon ve konservasyon atölyelerinden biri olan Sedef Atölyesi'nde kasır, köşk ve müze eserleri, ustalıkla eski ışıltısına kavuşturuluyor.