Gözleri sürekli batanlar dikkat: Uzmanlar uyarıyor

Gözleri sürekli batanlar dikkat: Uzmanlar uyarıyor

Günlük yaşantımızda kullandığımız telefonlar tabletler bilgisayarlar nedeni ile gözlerimiz yorgun düşer. Bazı zamanlarda da başka sebeplerle gözlerimiz beklenmedik tepkiler verebilirler. Böyle durumlarda çok dikkatli olmamız ve mutlaka doktora başvurmamız çok önemlidir. İşte detaylar...

Gözlerimiz bize vücudumuzda bir şeylerin ters gittiği hakkında ipuçları vererek bizleri uyarmaya çalışırlar. Sizin de gözlerinizde bu belirtiler varsa hemen doktora koşmalısınız. Detaylar haberimizde...

banka

GÖZÜNDE BATMA OLANLAR AMAN DİKKAT! GÖZ HASTALIKLARI UZMANI UYARDI ALT VE ÜST GÖZ KAPAKLARININ İÇİNDE OLUŞUYOR, ÇOK CAN YAKIYOR: GÖZ TAŞI NEDİR? GÖZ TAŞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Üst ve alt göz kapaklarınızda karıncalanma hissediyorsanız dikkatli olun. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Bostancı çok önemli bir uyarıda bulundu. Batman’ın nedeni göztaşı olabilir. Ancak asla kendiniz çıkarmaya çalışmayın! Göz taş nedir? Göz taşları nasıl tedavi edilir?

Alt ve üst göz kapaklarının içinde ortaya çıkan göz taşlarına karşı uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Bostancı, "Göz taşları genel olarak zararlı olmasa da zamanla onları kaplayan ve konjonktiva dediğimiz yapıyı bozabiliyor" diyor. Göz yüzeyine çıkıp hastanın gözüne girerek yabancı cisim hissi, kızarıklık, yanma, batma gibi durumlara neden olabilir. "Burada hastaların deneyimli bir göz doktoruna başvurmaları ve gözlerindeki taşları asla kendileri çıkarmamaları gerektiğini vurgulamamız gerekiyor" dedi.

Dünyagöz Suadiye Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Bostancı, göz kapaklarının içinde oluşan göz taşlarında tedavi yöntemlerinin değişebileceğini söyledi. Dr. Başak Bostancı bu konuda bilgi verdi.

 Doç. Dr. Bostancı, bu taşların sıklıkla rutin muayenelerde fark edildiğini kaydetti. "Unutulmamalı ki, bilinçlendirmeye çalıştığımız makula dejenerasyonu, göz tansiyonu gibi göz hastalıklarının yanı sıra kronik göz kuruluğu, göz tansiyonu gibi toplumda yaygın olmayan hastalıklar da bulunmaktadır. Göz muayeneleri sırasında alerjiler ve tıkanıklıklar da ortaya çıkar. İfadelerini kullandı.

“GÖZ YÜZEYİNE DOĞRU ÇIKARSA DİKKAT”

Doç. Dr. Bostancı, “Göz taşı hastalığı, gözün göz kapağının iç kısmında yer alan, Latince konjonktival konjonktiva dediğimiz bir yapıdır; Üst ve alt göz kapaklarında bir veya birden fazla olabilen küçük beyaz ve sarı renkli çakıl taşlarına verdiğimiz isimdir. Bu yapıya taş desek de aslında taş olduğunu söyleyemeyiz. Göz taşları, vücudumuzun yüzeyi boyunca uzanan epitel hücreleri ve gözyaşı bezlerindeki proteinli materyallerin zamanla kalsiyum ile kaplanmasıyla oluşan küçük beyaz birikintilerdir.

Bunlar zararlı değildir ancak zamanla konjonktiva adı verilen onları kaplayan yapıya nüfuz eden küçük birikintiler göz yüzeyine çıkarak hastanın gözüne yapışabilir ve üşümeye neden olabilir. , yanma hissi. , karıncalanma ve hastada rahatsızlık şikayetlerine neden olabilir. Bu tür şikayetlerle karşılaştığımızda ve hastanın göz kapaklarının içinde küçük beyaz kristaller gördüğümüzde çok küçük bir iğne ile bunları çıkarabiliyoruz. "Daha sonra hastaların tedavilerle iyileşme sağlamasına yardımcı oluyoruz" diye açıklıyor.

“HİÇBİR SEBEBE BAĞLI OLMADAN OLUŞABİLİR”

Doç. Dr. Bostancı, orta yaş ve yaşlı hastalarda göz taşlarına sık rastlandığını söyledi. Dr. Bostancı, "Kronik kuruluk ve alerjisi olan hastalarda taşlar sebepsiz yere ortaya çıkabileceği gibi, bu birikintiler de yıllar içinde birikebilir" dedi. Hastalar herhangi bir şikâyete gerek kalmadan rutin muayene sırasında gözlerinde bu birikimlerin olduğunu fark edebilirler. "Bazı hastalar gözlerine kum ya da yabancı cisim düşmesi sonucu oluşan batma hissi şikayetiyle bize başvurduklarında onlara gözdeki bu oluşumları gösterip tedaviye başlıyoruz" dedi.

“GÖZ DOKTORU TARAFINDAN ÇIKARILMASI LAZIM”

Doç. Dr. Bostancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazen göz taşları çok kalın bir konjonktiva tabakasıyla kaplanır. Bazı hastalarımızda birden fazla göz taşı olmasına rağmen eğer aşırı şikâyet yoksa yapay gözyaşı ve jel ile taşları tedavi ediyoruz. Ancak göz taşları yüzeyde görünüyorsa ve gözün dış kısmındaki bağ tabakasını kesip iç tabakaya zarar vererek sorun yaratıyorsa göz doktoru tarafından alınması gerekir. Burada vurgulamam gereken şey, hastaların asla göz taşlarını evde kendi başlarına çıkarmamaları gerektiğidir. Deneyimli bir göz doktoru tarafından lokal anestezi altında mikroskop altında çıkarılmalı ve uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. "Göz taşları kronik alerjilerden veya göz kuruluğundan kaynaklanıyorsa tedavi edilmesi gereken temel neden alerji ve göz kuruluğudur."

 “GÖZ TAŞLARI ZAMAN İÇİNDE TEKRAR ÇIKABİLİR”

Göz taşlarının zamanla yeniden ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Bostancı, "Hastalarımız düzenli göz muayenesine gelerek taşların tekrar çıkıp çıkmayacağı konusunda bilgi alabilirler" dedi. Bu noktada düzenli göz muayenelerinin önemini vurgulamamız gerekiyor; Farkındalık yaratmaya çalıştığımız makula dejenerasyonu, göz tansiyonu gibi göz hastalıklarının yanı sıra kronik kuruluk, alerji, burun tıkanıklığı gibi kamuoyunun daha az bildiği rahatsızlıkların da göz hastalıkları sırasında ortaya çıktığını unutmamalıyız. Sözlerini şöyle tamamladı: “Rutin göz muayeneleriyle daha rahat görme sağlanabilir." Sözleri ile konuya açıklık getirdi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.