Mobbingin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Mobbingin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Mobbing nedir? Mobbing durumunda neler yapılabilir? Mobbinge uğramadan önce neler yapılabilir ?

Mobbing nedir bilmeyenler için kısaca açıklayalım; bir işyerinde bir kişinin, çalışanların arasında psikolojik açıdan baskı ve saldırıya uğraması durumudur. Bu saldırıların devamlılığı, şiddeti ve süresi arttıkça, kişinin psikolojik sağlığı ciddi şekilde etkilenir. Mobbingin psikolojik etkileri nelerdir?

Öncelikle bu duruma maruz kalan kişilerin belirtileri gözlemlenir. Konsantrasyon bozukluğu, depresif duygulanımlar, uyku problemleri veya uyku bozuklukları, işyerinde sürekli bir gerilim hali gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişiler sağlıklı düşünebilme yeteneğini kaybederler, kendine güvenleri azalır, sosyal yaşantıları kısıtlanır ve kendilerini yalnız hissederler. İşte tüm bu durumların toplamı kişinin psikolojik çöküşüne neden olur.

Konsantrasyon bozukluğu

Depresif duygulanımlar

Uyku problemleri veya uyku bozuklukları

İşyerinde sürekli bir gerilim hali

Bu etkilerin yanı sıra, mobbinge maruz kalan kişi stres altında olur ve bu da kalp sağlığına zarar verebilir. Ayrıca, kişinin motivasyonu da azalır ve bu durum iş verimliliğini ve performansını düşürür. Mobbing, kişinin mesleki yaşamını ve hatta sosyal hayatını bile olumsuz yönde etkiler.

Etkileri  Belirtileri

Kalp sağlığına etkileri     Stres altında olma

Verimliliği düşürür          Motivasyon azalır

Psikolojik çöküntü           Kendine güvenin azalması

Mobbingin psikolojik etkileri oldukça şiddetlidir ve insanların yaşamlarını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, işyerlerinde mobbinge karşı önlem alınması gerekmektedir. İş yerinde pozitif bir ortam oluşturarak, mobbingin önüne geçilmelidir.

Mobbinge Maruz Kalmadan Önce Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Mobbing nedir? İş veya okul ortamında bir kişinin, diğerleri tarafından sürekli olarak hedef alınarak kötü muamele görme durumudur. Bu, işin zorluğundan, rekabetçi doğasından veya kişisel bir kıskançlık veya düşmanlıktan kaynaklanabilir.

Mobbing, psikolojik bir şiddet şeklidir ve kişinin iş veya okul performansını etkileyebilir. Mobbing, kendine güveni düşürebilir, uyku problemleri ve depresyon gibi çeşitli psikolojik problemlere yol açabilir. Bu nedenle, şiddete maruz kalmadan önce birkaç önlem almak, mobbingin kendisini göstermeden önce onu önleyebilir.

İş ortamında iyi bir iletişim kurun: Birbiriyle iyi iletişim kuran insanlar arasında mobbing çoğu zaman oluşmaz.

Yüksek özgüven ve kendine güvenle çalışın: Kendine güveni yüksek olan insanlarla uğraşmak özellikle zor ve çoğu zaman etkisizdir.

Yöneticinizle iyi bir ilişki kurun: Yöneticinizle iyi bir ilişki kurmak, güvenli bir çalışma ortamı yaratmak için önemlidir.

Kişisel önlemlerin yanı sıra, şirketler de mobbingi önlemek için birkaç adım atabilirler. İşe alım sürecinde, diğer çalışanların kötü davranışlarını önlemek için kişilik testleri kullanılabilir. Çalışma davranışları belirli bir standart ve yönergelerle belirlenip uygulanabilir. İş yerinizde mobbing olaylarını bildirmek için kolay erişilebilir bir raporlama sistemine sahip olun. Bu, mobbing davranışını tanımlayan bir eğitim programı da dâhil olmak üzere herkesin iyi bir iş etiği oluşturması için bir rehber sağlayabilir.

Mobbing Durumunda Yapılacaklar           Neler Yapılmamalıdır?

Mobbingin belirtilerini kaydetmek.         Karşı tarafı mobbing yapmakla suçlamak. Mobbingin savunması olmayabilir.

Tanıkların ifadelerini almak.        Yalnızca tanıkların ifadelerine güvenmek.

Hukuki yollara başvurmak.          İşten ayrılmadan önce işveren ile iletişim kurmamak.

Psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak.       Mağduriyet konusunda sessiz kalmak.

Mobbing, iş hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur. Ancak, mobbinge karşı yasal haklarımız var. Haklarımızı kullanarak, mağduriyetimizi gidermek mümkün.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.