Kira gelir beyanına devlet müdahalesi geliyor

Kira gelir beyanına devlet müdahalesi geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mart ayında doğru beyanı teşvik etmek adına 4,5 milyon konutu mercek altına aldıklarını açıkladı. Tapu ve nüfus verileri analiziyle kira geliri potansiyeli değerlendirilerek, kiralık adreslerde fiili tespitlere odaklanılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin mart ayında doğru beyan edilmesi amacıyla gayrimenkul sahiplerini yakından takip ediyor. Bakan Mehmet Şimşek, tapu ve nüfus verileri analiz edilerek, kira geliri potansiyeline sahip 4,5 milyon konutun incelendiğini belirtti. Geçen yıl elde edilen olumlu sonuçların ardından, bu yıl kira gelirlerine yönelik denetim çalışmalarının daha da geliştirildiğini vurgulayan Şimşek, gelirin doğru beyan edilmesini sağlamak adına yoğun çaba harcandığını ifade etti.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kayıtlı mükelleflere sunduğu hizmetlerin yanı sıra kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında denetim çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Şimşek, kira gelirlerinin beyan döneminin yaklaştığına dikkat çekti. Bakan, bu yılın mart ayında doğru beyanın sağlanması amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirlerinin detaylı bir şekilde incelendiğini ifade etti.

kira

Geçen yıl yapılan çalışmalarda mükelleflerin beyan dışı bıraktıkları gelirlerin beyan edilmesinin sağlandığını açıklayan Şimşek, banka ve tapu kayıtları gibi verilerin kullanılarak yapılan kontrollerle, beyan dışında kalan gelirlerin tespit edildiğini söyledi. Bu kapsamda 2023 yılında kira gelirlerine ilişkin 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındığını belirtti.

Bakan Şimşek, bu yıl kira gelirlerine yönelik çalışmaların daha da geliştirilerek devam ettiğini vurgulayarak, tapu ve nüfus verilerinin kullanılacağı geniş kapsamlı bir analizin yapıldığını dile getirdi. Kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitlerin yapılacağını belirten Şimşek, bu bilgilerin elektronik ortamda tutulacak bir tutanakla doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine aktarılacağını ve gerekli kontrollerin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Kira gelirlerine ilişkin denetimlerin kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2024 yılında daha kapsamlı bir şekilde yürütüleceğini ifade eden Bakan, beyanname dönemi öncesi yapılan hatırlatmaların devam ettiğini ve yasal işlemlerin başlatılacağını söyledi. Şimşek, vatandaşlardan yapılan denetimlere destek vermelerini beklediklerini belirterek, gelirlerini doğru bir şekilde beyan eden mükellefleri bu kolaylıkla beyan vermeye davet etti. Bu yıl da kira gelirlerini beyan etmek isteyenlerin elektronik ortamda Hazır Beyan Sistemi'ni kullanabileceklerini ifade eden Bakan Şimşek, vatandaşları bu kolaylıklardan yararlanmaya ve gerçek kira bedellerini mart ayında doğru bir şekilde beyan etmeye çağırdı.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.