İstanbul'da damacana suya okkalı zam

İstanbul'da damacana suya okkalı zam

Yeni yılın gelmesiyle birlikte zam haberleri de peş peşe gelmeye devam ediyor. İstanbul’da son olarak 19 litrelik damacana suya rekor zam geldi. İşte, maliyet neden gösterilerek yapılan su zammının detayları…

 

İstanbul'da yaşayanlar için şebeke suyu içme zorunluluğu artarken, damacana sulara rekor bir zam geldi. Yeni yılın başlamasıyla birlikte zam haberleri ardı ardına gelmeye devam ediyor. İstanbul'da son olarak 19 litrelik damacana suya rekor bir zam yapıldı ve su içmek dahi lüks bir hal almış durumda. Maliyet artışlarını gerekçe gösteren üreticiler, su fiyatlarını başta akaryakıt olmak üzere çeşitli nedenlerle 100 liraya kadar çıkardı. İşte detaylar...

damacana su

DAMACANA SULARINA BÜYÜK ZAM

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul'da damacana suya yapılan bu rekor zam, genel seçimlerden önce 46.90 TL olan 19 litrelik damacana suyun maliyet artışlarının etkisiyle 76 liraya çıkmasının ardından geldi. Seçim sonrasında ise su fiyatları yılbaşına kadar olan haftalarda 89.90 liraya yükseldi ve akaryakıt zamları eklenince 99.99 liraya kadar çıktı. Bu durum, seçimden bu yana damacana su fiyatlarına %113'lük bir zam anlamına gelmektedir.

damacana su

 4 kişilik bir ailenin damacana su için aylık ortalama harcaması ise 750 liraya kadar yükseldi. Birkaç yıl öncesinde 2 liraya satılan yarım litrelik pet şişe suların maliyeti, bugün ise evde içilen bir bardak suyun maliyeti 1.05 TL'ye yükselmiş durumda. Bu durum, su içmenin ekonomik bir zorunluluk haline gelmesine ve tüketicilerin bütçelerini daha fazla zorlamasına neden oldu.

İstanbul Gazoz Su Şerbet Boza Turşu ve Sirke İmal Edenler ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Turan Akkaya, doların artışının su fiyatlarına yansıdığını belirtti. Maliyetlerin hızla değiştiğini ve fiyatların bu değişime ayak uyduramadığını ifade eden Akkaya, aynı zamanda sektörde fırsatçılık yapıldığını vurguladı. Oda kayıtlarına tabi olan işletmelere fiyat tarifesi uygulandığını ancak ticaret odasına bağlı olan bazı işletmelerin bu tarifeye uymadığını ifade eden Akkaya, sektörde genel bir fiyat tarifesine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Şişli'de damacana su satan Murat D., müşterilere ulaşmak adına merkezi yerlerde depo ve dükkân kiralamak zorunda olduklarını, ancak kira bedellerinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Geçen yıl 5 bin lira olan kiranın mahkeme kararı ile 14 bin liraya çıktığını ifade eden Murat D., bu durumda zorunlu olarak fiyat artışına gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.