Enflasyon son 17 ayın zirvesine çıktı

Enflasyon son 17 ayın zirvesine çıktı

Milyonlarca işçi, 'Asgari ücret için ara zam yapılacak mı?' şeklinde sorulan sorunun yanıtını arıyor. TÜİK'in açıklamış olduğu nisan verilerinde enflasyon son 17 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Artan enflasyonun ardından asgari ücretin geçici olarak artırılacağına ilişkin beklentiler arttı. Bakan Vedat Işıkhan, temmuz ayında geçici bir artışa kapıyı kapattı ama ekonomik düzenleyiciden gelen sinyaller ne diyor? Yeni formüller hazırlandı mı? İşte detaylar..

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Nisan ayı içerisinde enflasyon aylık yüzde 3,18, yıllık ise yüzde 69,80 artış gösterdi. Enflasyon yıllık bazda son 17 ayda en yüksek seviyeye ulaştı. Hükümet geçici bir artış olmayacağını söylese de enflasyonun tavan yapmasının ardından işçilerin asgari ücrette geçici bir artış beklentisi de arttı.

Ulıdağ Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, konuya ilişkin açıklamasında ekonomi yönetiminden gelen son sinyalleri değerlendirdi. Olasılık dışı olsa bile önerilen alternatif formülü açıklayan Doç. Dr. Eryılmaz katıldığı Sözcü programında şu açıklamalarda bulundu:

"Düşük gelirlilerin asgari ücret alan kesiminde ciddi artış oldu. Gelecek ay yıllık enflasyon yüzde 75 civarında olacak.

Ekonomi yönetimi söylemlerinden çok iyi anladığım asgari ücrette bir artış beklemiyorum. Benim asıl sebebim, seçim olsa dahi emekliler açısından herhangi bir düzenlemenin ya da ciddi bir düşüncenin olmamasıdır.

Enflasyon son 17 ayın zirvesine çıktı

Seçim bittiğine göre gelecekte asgari maaş seviyelerine ilişkin düzenlemelerin olmaması da mümkün. artık değil. Emeklilere ve memurlara yönelik hükümler olacak ama beklenti durumlarının ötesine geçen bir sosyal koruma unsuru içeren süreç olmayabilir. Memurlar ve emeklilere yönelik toplu sözleşmeler ve enflasyon farkları geçmiş enflasyona mı yoksa beklenen enflasyona mı dayalı olacak? Enflasyonun devreye girmesi bekleniyor.

Asgari ücret artışı olmadan, kamu çalışanları ve emekliler muhtemelen beklenen enflasyona dayalı ücret artışlarından yararlanacak. Enflasyon neden bekleniyor? Enflasyon düşeceği için geçmiş enflasyon yerine beklenen enflasyona göre yaptığınızda enflasyonu düşürürsünüz. Ekonomik liderliğin verdiği sinyalleri ve seçimin geride kaldığını dikkate aldığımızda asgari ücrette bir artış beklemiyorum.

Potansiyel olarak bana göre çok güçlü değil fakat, şverenler işe alacak işçi bulamıyorlar. İnsanlar asgari ücreti düşük gördükleri için çalışmak istemeyebilirler. Bazen işveren “Asgari ücrete zam yapın, işçi bulamıyoruz” diyebiliyor. Eğer bu baskı güçlü çıkarsa o zaman bir orta yol, bir ilerleme yolu da bulunabilir."

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.