Emekli maaş zammında yeni formül ortaya çıktı

Emekli maaş zammında yeni formül ortaya çıktı

Emekli aylığında güncel formül açıklandı! En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? Detaylar haberimizde.

SSK, BAĞ-KUR ve emekli memurlar temmuz ayında emekli maaşlarına zam yapılmasını bekliyor. Temmuz ayı yaklaşırken yeni emeklilik hesaplama formülleri birbiri ardına ortaya çıkıyor. Bu formül ilk olarak emeklilerin sosyal katkı payları ve aylık artışlardan bahsetmesiyle ortaya çıktı. Altı aylık enflasyon yerine yıllık TÜFE artışları, emeklilerin asgari aylık emekli maaşlarını daha da artırabilir. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞLARINDA NE KADARLIK BİR ARTIŞ OLACAK

Milyonlarca emekli için ek ücret artışı kapısı Temmuz ayı öncesinde kapandı ancak maaşlarının yanı sıra SGK yardımlarından yararlanıp yararlanamayacakları da merak konusu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 3 Haziran 2024 Pazartesi günü Mayıs ayı enflasyon verilerini yayınlamasının ardından yükselişe dair yeni işaretler ortaya çıkacak. Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte büyüme tablosu da netleşecek. Veriler yayınlanmadan önce emekliler zaten yüzde 18,72'lik bir artış alıyordu ancak yeni bir emeklilik formülü oluşturuldu. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, SGK ile BAĞ-KUR arasında emekli enflasyon farkı Ocak'ta %6,70, Şubat'ta %4,53, Mart'ta yüzde 3,16, Nisan'da ise yüzde 3,18 oldu. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR'un son 4 aylık emekli maaşı artış oranı %18,72 olarak belirlendi. Emekliler tam altı aylık enflasyon farkı ve sosyal güvenlik primi artışını alıp almayacaklarını merak ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan öngörülebilir bir açıklama geldi. Işıkhan, "Bunu konuşmak için henüz çok erken. 

Emekli Maaşlarında Artış

Temmuz ayına kadar bekleyelim." ifadesini kullandı. Temmuz maaş artış döneminde de baz maaşta ayarlama yapılması gündemde olabilir. Tahmini 12.546 değerine dayanmaktadır, ancak asgari emekli maaşının değeri, yeni formülde maaşın yıllık TÜFE'si dikkate alındığında değişmektedir. Merkez Bankası'nın açıkladığı % 38'lik enflasyon hedefi dikkate alındığında emeklinin temel maaşı 13.800 lira olacak. Merkez Bankası anketi ve enflasyon beklentilerine göre SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için altı aylık enflasyon tahmini artışı %25,46 olarak belirlenirken, emekli memurlar için TÜFE farkı %9,10 zam oranı %20,01 oldu. Temel aylık formüldeki altı aylık enflasyon farkı yerine yıllık TÜFE artışının uygulanması durumunda emeklinin asgari emekli maaşı 13.800 TL olacak.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.