Değerli konut vergisi beyanından muaf olacak kişiler belli oldu

Değerli konut vergisi beyanından muaf olacak kişiler belli oldu

Değerli konut beyannamesi nedir? Kimler ödeyecek kimler muaf olacak? Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye genelinde 9 milyon 967 bin lirayı aşan konut değerine sahip olan vatandaşların, Değerli Konut Vergisi beyannamesini vermeleri için geri sayım başladı. Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel'in uyarılarına göre, 20 Şubat'ta sona erecek olan bu süreçte beyanname vermeyenler cezalarla karşılaşabilir.

Emlak Vergisi Kanunu'nda yapılan 2019 değişikliği ile hayata geçen Değerli Konut Vergisi, özellikle büyükşehirlerdeki yükselen konut fiyatları sebebiyle dikkat çekiyor. Ancak, mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar bu vergiden muafiyet kapsamında bulunuyor. Birden fazla konuta sahip olanların ise her bir konutun değeri 9 milyon 967 bin lirayı aşsa bile ayrı ayrı beyanda bulunmaları gerekiyor.

20 Şubat'a kadar beyannamenin verilmemesi durumunda aylık yüzde 3,5, yıllık ise yüzde 42 gecikme faizi uygulanacak. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerdeki konut sahiplerinin, beyanname sürecini atlamamaları önem taşıyor. Bu sürecin unutulması veya ihmal edilmesi durumunda malikleri vergi kaçağı sorumluluğuyla karşı karşıya bırakabilir ve Maliye açısından tahsil edilmemiş bir gelir oluşabilir.

emlak vergisi

Beyannamelerin belediyelere değil, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı yetkili vergi dairelerine verilmesi gerekiyor. Bu beyannameler, internet üzerinden de rahatlıkla verilebilmektedir. Vergi, peşin ödenebileceği gibi 29 Şubat ve 31 Ağustos tarihlerine kadar iki eşit taksitte de ödenebilir. Verginin hesaplanmasında, konutun değeri üzerinden belirlenen oranlara dikkat edilmesi önemli.

Eğer 2022 yılında beyanname vermeyen ve 2023 içinde vergi bakımından cezalı duruma düşen kişiler varsa, pişmanlık uygulaması ile cezalardan kısmi indirim yaparak vergi idaresi ile uzlaşma şansına sahiptir.

Değerli Konut Vergisi için belirlenen oranlar, konutun değerine göre farklılık gösteriyor. Değeri 9 milyon 967 bin lira ile 14 milyon 951 bin lira arasında olan konutlardan binde 3, 14 milyon 952 bin lira ile 19 milyon 936 bin lira arasındakilerden binde 6, 19 milyon 936 bin liradan fazla olan konutlardan ise binde 10 oranında vergi ödeniyor.

Bu bilgiler ışığında, konut sahiplerinin 20 Şubat'a kadar beyanlarını eksiksiz bir şekilde yapmaları ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmeleri önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki, beyanname verilmesi ve vergilerin düzenli olarak ödenmesi, mali açıdan sorunsuz bir sürecin anahtarıdır.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.