1 Haziran'dan itibaren günlük adli para cezalarına zam geliyor

1 Haziran'dan itibaren günlük adli para cezalarına zam geliyor

8. Yargı Paketi ile beraber günlük adli para cezalarına zam geliyor! Alt sınır 20 TL'den 100 TL'ye yükseldi! İşte ayrıntılar...

Türkiye'de "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu kapsamlı düzenleme, günlük adli para cezalarında önemli değişiklikleri içeriyor.

Yeni düzenlemeye göre, günlük adli para cezalarında alt sınır 20 liradan 100 liraya, üst sınır ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Bu değişiklik, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın artırılması amacını taşıyor. Yenilenen sınırlar 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Ayrıca, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle örgüt suçlarına ilişkin önemli değişikliklere gidildi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak düzenlendi. Buna göre, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. Bu düzenleme sadece silahlı örgütlerle sınırlı olacak.

adli para cezaları artıyor

Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilecek. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.

Ayrıca, ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı durumlarda Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurularda, başvuru yollarının tüketilmemiş olması veya haklı bir nedenin bulunmaması durumunda dosyanın Tazminat Komisyonu tarafından incelenmesine imkan tanınıyor.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan son değişikliklerle birlikte, günlük adli para cezalarında meydana gelen sınırlardaki artış, suçla mücadelede yeni bir dönemi başlatıyor. Alt sınırın 20 liradan 100 liraya, üst sınırın ise 100 liradan 500 liraya yükseltilmesi, suç işleyenleri daha etkin bir şekilde cezalandırmayı hedeflerken, aynı zamanda toplumun güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Bu önemli değişiklik, adalet sistemine olan güveni güçlendirerek, adil cezai sistemle suçların önlenmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

adli para cezaları artıyor

Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri doğrultusunda yapılan düzenlemelerle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili, ayrı bir suç olarak tanımlandı. Bu kapsamda, örgüt adına suç işleyen kişilere yönelik cezai müeyyidelerde daha belirgin ve etkili bir yaklaşım benimsendi. Silahlı örgütlerle sınırlı olan bu düzenleme, adaletin sağlanması ve toplum güvenliğinin korunması adına önemli bir adım atmayı amaçlıyor. Bu yeni hükümler, suçla mücadelede daha hassas ve etkili bir yargı sürecinin yolunu açarak, hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi hedefliyor.

Bu güncellemeler, hukuki düzenlemelerdeki çeşitliliği artırarak suçla mücadelede daha etkin bir yaklaşımın benimsenmesini amaçlamaktadır.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.