Çocuğu özel okula giden veliler dikkat: Paralar geri verilecek

Çocuğu özel okula giden veliler dikkat: Paralar geri verilecek

Veliler, yemek, kırtasiye ve etüt gibi ek ücretler nedeniyle isyan ediyor. Eğitim ücretine yasal sınırın üzerinde yapılan zamlar da sıkça şikayet konusu. Tüketici Hakem Heyeti'nin kararı, benzer durumda olan velilere umut verdi.

Yemek, kırtasiye, etüt gibi bitmek bilmeyen ek ücretler, velileri isyan ettiriyor. Eğitim ücretine yasal sınır olan yüzde 65 oranının üzerinde yapılan zamlar da sıkça şikayet konusu oluyor. Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuran bir velinin şikayeti üzerine verilen karar, benzer durumdaki veliler için umut verici oldu.

İzmir'deki Bir Okulda Büyük Zam Krizi

İzmir'deki özel bir okulda çocuğu okuyan velilerden Oğuz Kul, okulun 40 bin lira olan eğitim ve yemek bedelini 98-99 bin lira civarına çıkardığını ve veliyi bu yeni fiyatı kabul etmeye zorladığını belirtti. Birçok veli benzer durumlarla karşılaşırken, Kul’un Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurusu sonucunda haklı olduğu kanıtlandı ve yasal sınırın üzerindeki ücretin iadesine karar verildi.

26 Bin Lira İade Kararı

Başvurusunun ardından bilirkişi atandığını ve bilirkişi görüşü istendiğini belirten Kul, "Haklılığımız kabul edildi ve yaklaşık 26 bin lira bedel iadesine karar verildi" dedi. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, ATV'ye verdiği demeçte, "Mevzuatın dışında yapılan artışlarla ilgili bu emsal karar çok güzel bir örnek oldu velilere" diyerek kararın önemini vurguladı.

Çocuğu özel okula giden veliler dikkat: Paralar geri verilecek

Özel Okulların Zam Oranı Formülle Belirleniyor

Ağaoğlu, özel okulların ocak başından mayıs sonuna kadar fiyatlarını ilan ettiğini ve bu fiyatların, bir önceki 12 aylık süreçte TÜFE-ÜFE ortalaması artı 5 puan olarak belirlendiğini belirtti. Bu yıl için yüzde 57 olarak belirlenen bu oranın üzerinde alınan ücretlerin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Ek Ücretlerde Fahiş Artışlar

Velilere baskı yapılarak yemek, etüt, kitap, kırtasiye ve kıyafet gibi ek hizmetlerin zorunlu tutulduğunu belirten Ağaoğlu, "Bu hizmetlerin fiyatları geçen yıla kıyasla birkaç kat artmış durumda. Ancak bu ek hizmetlerin alınması mecburi değil. Tüketici Kanunu'nda açık hüküm var" dedi.

Veliler Ek Ücretleri Geri Alabilir

Veliler, Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna internet üzerinden şikayette bulunabilir ve istemedikleri ek hizmetleri okula bildirdikleri takdirde, 10 yıl boyunca o bedelleri geri alma hakkına sahipler. Ağaoğlu, bu durumu şöyle açıkladı: "Yemek yense bile, hizmet alınsa bile geri ödeme hakkı var."

Kademe Geçişlerinde de Fahiş Zam

Velilerin yüksek fiyatlardan muzdarip olduğu bir diğer konu da kademe geçişleri. İlkokuldan ortaokula, ortaokuldan liseye geçişlerde özel okullar fahiş zamlar yapabiliyor. Ağaoğlu, "Ara sınıflarda TÜFE-ÜFE ortalamasının 5 puan üstünde belirlenen zam oranlarının, kademe geçişlerinde de uygulanması gerekiyor" dedi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.