Ücret tarifesi yenilendi: Artık 100 TL verilecek

Ücret tarifesi yenilendi: Artık 100 TL verilecek

Mahkemelerdeki tanıklık, hakem ve gider avansı belirlendi! Artık ödeme alacaklar. Detaylar haberimizde...

Resmi Gazete tarafından yayımlanan son düzenlemeye göre, hukuk muhakemelerinde tanıklık yapacak kişilere ödenecek ücret tarifesi yeniden belirlendi. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na dayalı olarak yapılan yargılamalarda tanıklara verilecek ücret 60 ile 100 lira arasında değişecek.

Yeni düzenleme, tanıkların kaybettiği zamanla orantılı olarak ödüllendirilmesini hedefliyor. Ayrıca, tanıkların mahkeme kararlarını beklemek ve hazır olabilmek adına seyahat etmek zorunda kalmaları durumunda konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacak.

Dava açılırken ödenmesi gereken gider avansı miktarı da belirlendi. Davacı açısından, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 250 lira toplam gider avansı ödenmesi gerekecek. Tebliğ kapsamında kullanılmayan gider avansı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilecek.

mahkemede tanıklık edene 100 tl verilecek

Geçici hukuki koruma talepleri için alınan gider avansının kullanılmayan kısmı ise karardan sonra istek zerine iade edilecek.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre tahkim yoluyla görülen dava ve işlerde, taraflarla hakem veya hakem kurulları arasında ücret konusunda anlaşmaya varılamaması veya tahkim anlaşmasında bir hüküm bulunmaması halinde, hakem veya hakem kuruluna belirli bir ücret ödenecek. Bu ücret, anlaşmazlığın büyüklüğüne göre farklı yüzdeliklerle hesaplanacak.

Bu yeni düzenlemeler, hukuk muhakemelerindeki tanıklık ve tahkim yoluyla görülen davalarda daha adil ve şeffaf bir ücret sistemi oluşturmayı amaçlıyor. Tanıkların ve tarafların adil bir şekilde karşılandığı bu düzenlemelerle hukuk sistemi daha işlevsel hale getirilmeye çalışılıyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.