Kur Korumalı Mevduat için flaş karar çıktı

Kur Korumalı Mevduat için flaş karar çıktı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, döviz koruma mevduatı zorunlu karşılık oranları vadeye göre farklılaştırılacak, KKM'nin yoğunlaştığı 6 ay vadeler için zorunlu karşılık oranı ise 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarılacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) zorunlu karşılıklara ilişkin tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

"Teklif oranı %25'e çıkarıldı"

Buna göre, döviz koruma mevduatı için asgari zorunlu karşılık oranı dönemlere göre farklılaştırılırken, KKM'nin yoğunlaştığı altı ay ve daha kısa dönemler için asgari zorunlu karşılık oran miktarı 10 puan artırılarıldı ve yüzde 25'e çıkarıldı.

Kur Korumalı Mevduat için flaş karar çıktı

Vadeli TL mevduata geçişi teşvik etmek amacıyla, altı ay ve daha kısa (dahil) vadeli döviz kuru koruma mevduatları için zorunlu karşılık oranı %25'e yükseltilmiştir. Vadesine bir yıl veya daha az kalan tahviller ile vadesine bir yıl veya daha fazla kalan tahviller için zorunlu karşılık oran miktarı %5'tir. Daha önce Döviz Kuru Koruma Hesaplarında minimum zorunlu karşılık oranı tüm vadeler için %15 olarak uygulanıyordu.

"Uzun vadeli KKM'de sunulmaktadır"

Böylelikle piyasadaki fazla TL likidite, zorunlu karşılık oranının artırılması yoluyla sistemden çekilmeye devam ediyor. Aynı zamanda TL vadeli mevduata da destek veriliyor ancak KKM uzun vadeye odaklanıyor.

TCMB Para Politikası Kurulu tarafından 24 Ağustos 2023 tarihindeki kararıyla, faiz artışlarının yanı sıra para politikası sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma kararları alınmaya devam edileceği belirlendi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.