Konut kredisi sistemi değiştirildi: BDDK'dan ev alacaklara sınırlı finansman!

Konut kredisi sistemi değiştirildi: BDDK'dan ev alacaklara sınırlı finansman!

Konut kredisi ile ev almayı planlayan milyonlarca insanı ilgilendiren bir değişikliğe gidildi. BDDK ikinci konut alıcılarına sınırlı finansman sağlıyor. Tapu sahibi tüketici daha sonrasında yeni bir ev almak istediğinde, evin değerinin yüzde 90'ı yerine yüzde 22,5'i kadar borç alabiliyor. Amaç yatırımcılara değil, konuta ihtiyacı olan insanlara ulaşmak. Bu nedenle ilk kez ev alacak olanların yeni aksiyonlar alması bekleniyor.

İlk somut adımlar, son aylarda yetkililerin ortaya attığı “yatırım aracı olarak konuttan vazgeçilme” söylemiyle atıldı. Bankacılık Düzenleme Kurumu (BDDK), ikinci ev almak isteyenlere sınırlı konut kredisi sunuyor. Açıklamada, önceki gün açıklanan kararın, "tüketicinin en az bir evi varsa ve eşi veya çocukları 18 yaşın altındaysa ipotekli konut kredilerinin kredi/değer oranı %75 oranında azaltılıyor" denildi.

Daha önce 3 milyon lira değerinde ev satın alan herkes, kaç mülk sahibi olduğuna bakılmaksızın ev fiyatının yüzde 90'ına kadar kredi başvurusu yapabiliyordu. Halihazırda bir evi varsa, yüzde 75 limiti kredisini evin değerinin yüzde 22,5'ine düşürüyor. Bu durumda alıcı, 3 milyon konut için 2,7 milyon lira yerine 675 bin lira borç alabilecek. Ayrıca, 300.000 lira yerine 2 milyon 325 lira depozito ödenmesi gerekiyor.

Yeni kararın lk kez ev satın alacakları etkilemeyeceği bildirildi. Evinizin değerine ve aynı zamanda enerji sınıfına göre %90'a varan oranda kredi kullanabilirsiniz.

İŞTE BEKLENTİLER

Konut kredisi sistemi değiştirildi BDDK'dan ev alacaklara sınırlı finansman!

Bu kararın amacı ve konut sektörüne ve tüketicilere olası etkisi şöyle:

Amaç, kredi limitlerini gerçek ihtiyaçlara göre yeniden düzenleyerek ev sahibi olma oranlarını artırmaktır.

Artan fiyatların azalan taleple dengelenmesi planlanıyor.

Ancak sürecin uzaması halinde üretim hacmi düşecek ve satışlar azalabilecektir. Bu da arz-talep arasındaki dengesizliğin artmasına yol açacak.

Yatırım amaçlı ev satın alan kişilerin azalması, kiralık ev sayısının azalmasına neden olabilir. Düzenleme tatil evi piyasası üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Kredi kısıtlamaları ikinci ev satışlarını önemli ölçüde azaltabilir.

Kredili satışların yüzdesi nedir?

Kredi limiti akıllara 'Türkiye'deki toplam gayrimenkul satışları içinde kredili satışların yüzdesi nedir?' sorusunu getiriyor.

Geçtiğimiz yıl banka kredilerinin satışlara oranı yüzde 10,5 ile yüzde 25,4 arasında dalgalandı. TÜİK verilerinde kredili satışların payı temmuz ayında %13,3 ile yedi ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Artan faiz oranları tüketicilerin öncelikli olarak nakit ya da senet ile satın almayı tercih etmesine neden oldu. Kamu bankasının internet sitesine göre aylık faiz oranları %2,39 ile %2,59 arasına yükseldi. Özel bankalar için bu oran genellikle %3'ün üzerindedir.

"İlk evim kampanyası bekleniyor"

İkinci ev alıcılarına yönelik kısıtlamaların yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni kampanyalar da dikkat çekiyor. İlk kez ev alacaklara yönelik kampanyanın detayları henüz açıklanmadı.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.