KKM dönemi bitti: Hesabını kapatan sistemden çıkıyor

KKM dönemi bitti: Hesabını kapatan sistemden çıkıyor

Döviz korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü geçtiğimiz hafta içi işlemlerde 82 milyar 879 milyon lira azalarak 1 milyar 839 milyar lira seviyelerine gerilediği görüldü.

Başlangıçta bir kurtarıcı olarak görülen döviz koruma mevduatlarının aşamalı olarak kaldırılması süreci devam ediyor ve artık kurtulmak için her türlü yola başvuruluyor. Türk lirası mevduata geçişe yönelik alınan çeşitli tedbirler nedeniyle KKM'deki düşüş serisi 7. haftaya ertelendi.

KKM 2,8 trilyon liraya düştü!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) göre, döviz korumalı mevduatın toplam tutarı 10 Kasım'da sona eren haftada 82,9 milyar TL azalarak 2,8 trilyon TL'ye geriledi. Dolar bazında KKM'nin büyüklüğü ise 100 milyar dolar seviyesinin altına düştü.

KKM tarafında, ekonomik yönetim önlemleri etkili olmaya devam etmektedir.

KKM dönemi bitti Hesabını kapatan sistemden çıkıyor

2 Kasım'da açıklanan düzenlemeler, değişim korumalı mevduatlar (KKM) için gerekli rezerv oranını artırdı ve döviz mevduatları için ek bir TL tipi rezerv oranı getirdi.

Düzenlemeye göre, altı aya kadar KKM konsantrasyon süreleri için asgari rezerv gereksinimi yüzde 5 puan yüzde 30'a çıkarıldı. Bir yıl veya daha az vadeli tahviller için gerekli olan rezerv oranı ve bir yıl veya daha fazla vadeli tahviller% 5'ten% 10'a yükseltilmiştir.

Eylül ayında TCMB, KKM'nin konsantre edildiği altı aya kadar olan dönemler için zorunlu değişim oranını% 15'ten% 25'e çıkardı ve ayrıca bir yıla ve bir yıldan fazla süreler için geçerli oranları yüzde 5 şeklinde belirtti.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.