İkinci el araç alımlarında yeni dönem! Bakanlık açıkladı: Artık bunu yapana dev ceza

İkinci el araç alımlarında yeni dönem! Bakanlık açıkladı: Artık bunu yapana dev ceza

Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar otomobil bayilerine ve galerilere giderken Ticaret Bakanlığından o konuda yasak geldi. İşte detaylar…

İkinci el otomobil piyasasında hareketlilik yaşanırken araç sahibi olmak isteyenleri üzecek bir düzenleme geldi. Detaylar haberimizde…

banka

BAKANLIK'TAN İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINA YENİ KISITLAMA! CEZALAR YOLDA

Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre yılda 3 otomobil alma hakkı değişti. Karara uyulmaması halinde yeni yaptırımlar devreye giriyor... İşte detaylar

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre yılda 3 araç alımı ile ilgili değişiklik yapıldı. Karara göre birinci dereceden yakınlar vasıtasıyla yapılan satışlara dahil edilebilir. Finans, birinci derece yakınınızın satışlarını sizin satışınız sayma hakkına sahip olacaktır. Bu, yılda 3 dönemi aşmanıza neden olabilir ve para cezasına çarptırılabilir.

TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN GENELGE:  

"Ticaret Bakanlığı olarak İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklik ile ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklanmıştır.

15 Temmuz'da yürürlüğe giren düzenlemeye göre, gösterim süresi boyunca tüm gerçek ve tüzel kişiler “reklam platformu” tarafından bilgilendirilmekte; bu uyarıya rağmen, söz konusu yasağa aykırı olarak yayınlanan reklamlar ve reklam verenlere ilişkin bilgiler Bölümümüze iletilerek takibe tabi tutulacaktır.

İlan kısıtlaması düzenlemesinin yürürlüğü girmesinden önce ilan platformları üzerinden yayımlanan ve bu düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek bireysel ve ticari olmak üzere toplam ilan sayısının 20 binin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. İlan platformları tarafından üyelerine yapılan uyarı ve bilgilendirmeler ile Bakanlığımızca yapılan kamuoyu bilgilendirmeleri sonucunda bu sayının düzenlemenin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 7 bin seviyelerine gerilediği gözlemlenmiştir. Yapılan son incelemede, anılan düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek toplam ilan sayısının 5 binin altına düştüğü anlaşılmıştır.

Bu kapsamda ilgili reklam platformlarından söz konusu ilanlara ilişkin bilgiler alınmış ve Daire Başkanlığımızca inceleme başlatılmıştır. Daire Başkanlığımızca yapılan inceleme sonucunda, kısıtlamaya aykırı ilan veren gerçek ve tüzel kişilere ilan başına 300.000 TL'ye kadar idari para cezası uygulanmıştır. Bu cezaların alıcılara bildirilmesi süreci başlamış ve devam etmektedir.

Bu kapsamda, reklam platformlarına kişisel veya ticari ilan veren tüm vatandaşlarımız ve işletmelerimiz, araçlara ilan verme konusunda azami dikkat ve hassasiyeti beklemektedir. 15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olan reklam kısıtlamalarına uymaktadır.

Ayrıca bilindiği üzere şahsi satışlar için yılda en fazla üç aracın satışına izin veriliyor ve bu rakamın üzerindeki satışlar ticari faaliyet sayıldığından cezai yaptırımlara tabi tutuluyor. Birinci derece yakınları da dahil olmak üzere yetkili satıcılar birimimiz tarafından incelenmiş olup, gerekli cezai kovuşturmalar devam etmektedir. Ayrıca vergi denetimi çerçevesinde faaliyette bulunduğu tespit edilen gerçek kişilerin bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmektedir.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.