Hakem Kurulu, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi için dördüncü kez toplanıyor!

Hakem Kurulu, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi için dördüncü kez toplanıyor!

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, önümüzdeki iki yıl için memur ve memur emeklilerinin zam oranlarının belirlenmesine yönelik karar vermek üzere bugün dördüncü toplantısını gerçekleştirecek. Kurulun kararını 31 Ağustos'a kadar açıklaması bekleniyor.

Memurlar ve emekli memurlara yönelik 1 Ağustos'ta başlayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi turu sona erdi. Müzakerelerde anlaşmaya varılamaması durumunda Kamu Hizmeti Tahkim Kurulu yargılamayı başlattı. Memur ve emekli memurlara yönelik iki yıllık zam artışlarına karar verecek olan hakem heyeti bugün dördüncü kez toplanacak.

 26 Ağustos'ta faaliyetlerine başlayan Yönetim Kurulu, üçüncü toplantısını dün gerçekleştirdi. 11 üyeli hakem heyetinin gündeminde özellikle artış hızı anlaşılamayan bir madde oluştu. Yedi saat süren görüşmelerde görüş ayrılığı olan noktalar ele alındı. Pazar günkü ikinci oturumda Konsey, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kamu Hizmeti Çalışanları Sendikaları Federasyonu temsilcilerinin görüşlerini aldı. Sayıştay Başkanı Metin Yener'in başkanlık yaptığı toplantıya aralarında akademisyenler ile birlikte Memur-Sen, Kamu-sen ve KESK temsilcilerinin de bulunduğu 11 komisyon üyesi katıldı.

Hakem Kurulu, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi için dördüncü kez toplanıyor

Kamu İşveren Komisyonu, 14 Ağustos tarihli ilk teklifinde 2024'ün ilk yarısında yüzde 14, ikinci yarısında yüzde 9, 2025'in ilk yarısında yüzde 6 ve 2025'in ikinci yarısında yüzde 5 oranında artış yapılmasını önerdi. Yılın ilk altı ayı için yüzde 15, sonraki altı ayı için yüzde 10, 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6 ve sonraki altı ayı için yüzde 5 önerilirken dolayısıyla ilk teklifle ikinci teklif arası farkın sadece yüzde 2 olduğu ortaya çıktı.

Ağustos ayında sonuçlanması planlanan ücret görüşmelerinde yetkililerin gelecek yıl yüzde 70, 2025'te ise yüzde 40 talep edeceği açıklanmıştı. Ayrıca aylık 7.650 lira kira yardımı da isteniyor.

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, müzakere süreci başlamadan önce katıldığı bir yayında, "Bugün memurları 30.000'den az kazanan insanların hayatta kalma şansı yok." dedi.

Kamu Hizmeti Tahkim Komisyonu dördüncü toplantısını bugün saat 14.00'te gerçekleştirecek. Artırıma ilişkin nihai kararın ise 31 Ağustos'a kadar açıklanacağı değerlendiriliyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.