Gram altın tarihi zirveyi gördü: 1800 TL'nin üzerine çıktı

Gram altın tarihi zirveyi gördü: 1800 TL'nin üzerine çıktı

Gram altın Orta Doğu'da yaşanan gerilimin de etkisiyle rekor üstüne rekor kırıyor! Ayrıntılar haberimizde...

Yurt içi piyasalar, Orta Doğu'da yaşanan savaş gerilimi ve jeopolitik risklerin etkisi altında rekor bir gün yaşıyor. Bugün itibariyle gram altın, tarihi zirvesine ulaşarak ilk kez 1800 liranın üzerini gördü.

Jeopolitik riskler, Orta Doğu'da yaşanan gerilimin yol açtığı belirsizliklerle birlikte, piyasalardaki risk iştahını kısıtlamaya devam ediyor. Karamsar bir hava hakimken, korku endeksi yaklaşık 7 ayın en yüksek seviyelerine çıktı. İsrail'in kara harekatına başlama durumu ve bölgesel risk oluşturma olasılığı, hala masada tartışılıyor.

Global piyasalarda ise risk iştahı karışık bir görüntü sergiliyor. ABD vadelileri yüzde 0,25 civarında artarken, Asya'da Hong Kong yüzde 0,7 artış gösterirken, Japonya yüzde 0,8 ekside bulunuyor. Çin ise yüzde 0,4'lük bir artış kaydediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,84, Dolar Endeksi 105,4 seviyesinde bulunurken, ons altın ise 1.977 dolar civarında işlem görüyor.

Yurt içinde, jeopolitik riskler varlıklar üzerinde etkisini sürdürüyor ve enflasyonla mücadelede mali ve para politikasına ilişkin adımlar geri planda kalıyor. Ekonomistler, jeopolitik riskin azalması durumunda atılan adımların daha fazla ön plana çıkabileceğini belirtiyorlar.

gram altın kaç tl

Bu haftanın en önemli olaylarından biri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayı faiz kararı olacak. Para Politikası Kurulu'nun kademeli faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor ve piyasa beklentisi, faizlerin yüzde 30'dan yüzde 35 seviyesine çıkması yönünde oluştu.

Dolar ve euro da tarihi zirvelere yaklaşıyor. Dolar/TL kuru 28,08 civarında işlem görse de serbest piyasada 28,43 TL seviyelerine yükselmiş durumda. Euro/TL kuru ise 30,03 TL seviyesine geriledi, ancak 30,47 seviyesini gördü. Bu, kurların tarihi zirvelere yaklaştığı ilk kez görülen bir durumu yansıtıyor.

Altın fiyatları da jeopolitik risklerin artışından etkilenerek ons altının yükselmesi sonucunda tarihi zirvelere ulaştı. Gram altın fiyatı, 1.784 TL civarında bulunsa da bu sabah 1804 TL'yi aşarak rekorunu bir üst seviyeye taşıdı. Çeyrek altın fiyatı 3.101 TL, Cumhuriyet altını ise 12.627 TL'den işlem görüyor. Ayrıca, 22 ayar bileziğin gram fiyatı 1.805 TL seviyesine yükseldi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Hatice Kolçak, piyasalardaki dalgalanmaların yatırımcıları tedirgin ettiğini ve istikrarlı bir yatırım seçeneği arayışına yönlendirdiğini belirtti. Uzun vadeli yatırımlar için hem altının hem de borsanın uygun seçenekler olduğunu vurgulayan uzman, yatırımcılara panik yapmamalarını ve en az 1 yıl süreyle sabırlı olmalarını tavsiye etti. Jeopolitik risklerin gündemde olduğu bu dönemde, yatırımcılar finansal kararlarını dikkatle gözden geçirmeye devam ediyorlar.

NOT: BU HABER BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.