Dikkatler Merkez Bankası'na çevrildi: Bugün faiz kararı açıklanacak!

Dikkatler Merkez Bankası'na çevrildi: Bugün faiz kararı açıklanacak!

Seçimden bu yana iki kez faiz artırımına giden Para Politikası Kurulu'nun (PPK), bugün öğlenden sonra faiz kararını açıklayacağı bildirildi. Piyasalardaki beklentinin ise 250 baz puanlık bir faiz artırımı beklediği yönünde bir bilgi paylaşıldı.

Merkez bankasının Para Politikası Komitesi (PPK), Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında bugün bir toplantı gerçekleştirecek. Yılın üçüncü toplantısını yapacak olan Merkez Bankası, bu oturumun hemen ardından saat 14:00'te faiz oranı kararını açıklayacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yenilenen ekonomi hükümetiyle yapılan iki toplantıda politika faizi 900 baz puan artırılarak %8,5'ten %17,5'e çıkarıldı. Bu, 2021 yılının mart ayından beri bu güne kadar olan ilk faiz artışı oldu. Her iki oturumda da merkez bankasının faiz artırımları piyasalardaki beklentinin altında kaldı.

Para Politikası Kurulu'nun (PPK), bugün faiz artırımına devam etmesi beklentisi oluştu. Ancak Merkez Bankası'nın döviz korumalı mevduatları TL mevduatlarla değiştirme hedefi de beklentilere ilişkin endişeleri artırdı. KKM'nin kararının ardından bazı ekonomistler faiz tahminlerini değiştirmezken bazıları da faiz artırım tahminlerini düşürdü.

"Anketler %20 artış öngörüyor"

Dikkatler Merkez Bankası'na çevrildi Bugün faiz kararı açıklanacak!

AA Finas tarafından gerçekleştirilen ve 15 ekonomistin beklentileriyle yapılan ankette, medyan ekonomistlerin federal fon faizinde değişiklik beklentisinde 250 baz puanlık artış görüldü.

Benzer şekilde Bloomberg HT Araştırma Birimi anketine katılım gösteren 20 kurumun ortalama beklentisi de bugün faizlerin 250 baz puan şeklinde artarak yüzde 20'ye çıkacağı yönündeydi.

Ağustos anketi maksimum %20 ve minimum %16 öngörüyordu.

Reuters anketine katılan ekonomistler 250 baz puanlık bir artış bekliyorlardı. Anket sonuçlarına göre sekiz ekonomistin 250 baz puanlık, dört ekonomistin 200 baz puanlık, üç ekonomistin 150 baz puanlık, bir ekonomistin ise 50 ve 300 baz puanlık artış beklentisi olduğu belirtildi.

Anket sonuçlarına göre politika faizinde 100-250 baz puanlık artış bekleyen ekonomistler yüzde 18,50 ila yüzde 20,00, yıl sonu politika faizi beklentisi ise yüzde 20 ila yüzde 30 arasında değişiyor. Yıl sonu faiz oranlarına ilişkin medyan ekonomist tahmini %26,50 idi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.