Asgari ücret zammındaki 2 TL gerçeği ortaya çıktı

Asgari ücret zammındaki 2 TL gerçeği ortaya çıktı

2024 yılı asgari ücreti belli olurken 2 TL'lik küsurat gündeme damgasını vurdu. SGK prim ödemeleri nedeniyle günlük ücret üzerinden belirlenmesi nedeniyle rakamların küsuratlı çıktığı belirlenirken asgari ücret üzerinde hesaplamalar yapıldı.


Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 senesinde geçerli olacak asgari ücret rakamını 17 bin 2 TL olarak açıkladı. Rakamın belirlenmesi üzerine devamında vatandaşlar 2 TL'lik küsurata dikkat çekti.

SGK'na yapılan prim ödemelerinde günlük asgari ücret esasında aylığın yanı sıra günlük olarak hesaplama yapılırken günlük 30 TL ile çarpılarak brüt asgari ücret hesaplaması yapıldı. Asgari ücretin küsuratı kesin sayıyı vermesiyle brüt ve net asgari ücret küsıratı oluştu.

asgari ücret küsurat
KÜSURAT HESAPLAMASINA ÖRNEK
Asgari ücretin küsuratının belirlenmesiyle mantıklı neden bulunurken gelen bilgiler üzerine hem ücret ödemeleri hem de ücret üzerinden SGK prim ödemeleri günlük asgari ücrette hesaplandı.
Brüt asgari ücret 20.000 TL olduğu varsayılarak, 1 günlük asgari ücret 666,6666 diye uzayan bir sayı olacaktı. Oysa 20.002,50 TL 30'a bölününce günlük asgari ücret 666,75 TL oluyor. Yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta prim ödemeleri bu yönde hesaplanıyor.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.