ABD ve Çin başı çekiyor: Ekonomide yavaşlama sinyali verildi

ABD ve Çin başı çekiyor: Ekonomide yavaşlama sinyali verildi

Uluslararası kredi notu değerlendirme ajansı Fitch Ratings, ABD'de para politikasının reel ekonomi üzerinde daha fazla etki etmesi, Çin'de emlak krizinin tüketim ve yatırımı baskı altına alması, ve Avrupa'da ekonomik büyümenin yalnızca sınırlı düzeyde iyileşmesi gibi faktörler nedeniyle küresel makroekonomik büyümenin gelecek yıl yavaşlamasının beklendiğini açıkladı.

Uluslararası kredi değerlendirme ajansı Fitch Ratings, küresel ekonomiyi etkileme potansiyeli bulunan unsurları değerlendirerek, 2024'te dünya genelinde bir ekonomik yavaşlama öngördüğünü ifade etti. Bu önemli öngörüler arasında, ABD'de para politikasının reel ekonomiyi daha derinden etkilemesi, Çin'deki emlak krizinin tüketim ve yatırım üzerinde olumsuz bir etki yaratması, ve Avrupa'da ekonomik büyümenin kısıtlı bir şekilde iyileşmesi yer alıyor.

Fitch'in yaptığı açıklamaya göre, küresel ekonomik büyüme üzerindeki bu olumsuz etkiler, genel makroekonomik zayıflıkların kredi baskılarını daha da artırmaya devam ettiğini gösteriyor. ABD'de para politikasının reel ekonomi üzerinde daha da belirgin bir etki yaratması ve Çin'deki emlak krizinin tüketim ile yatırımı baskı altına alması, küresel ekonominin 2024 yılında yavaşlamasına önemli katkılarda bulunacak kritik faktörler olarak vurgulandı.

Fitch Ratings'ın açıklamasında, genel makroekonomik yavaşlamanın, diğer faktörlerle birleşerek yüksek faiz oranları gibi zorlayıcı bir ortamın küresel kredi için devam edeceğine işaret ettiği belirtildi. Açıklamada, temel beklentilerin 2024'ün ikinci yarısında ABD ve Avro Bölgesi'nde para politikalarında değişikliklerin olması yönünde olduğu belirtilerek, ekonomik çevredeki dinamiklerin özenle izlenmesi gerektiği ifade edildi. Bu bağlamda, dünya ekonomisinin gelecek yılın ikinci yarısında karşılaşabileceği belirsizliklere dikkat çekilerek, küresel ekonomik büyüme üzerindeki potansiyel etkilerin detaylı bir şekilde değerlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

fitch ratings

Uluslararası mali çevrelerde beklenen gelişmelere dair yeni bir açıklama yapıldı. Fitch Ratings, ABD, Avro Bölgesi ve İngiltere'de politika faizlerinin 2023'ün üçüncü çeyreğinden bu yana sabitlenmiş olmasıyla birlikte, sıkılaşma döngüsünün muhtemelen doruğa ulaştığını ifade etti. Bu konudaki açıklamada, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bir sonraki adımlarının faiz indirimi olacağı öngörüldü. Ancak, açıklamada vurgulanan önemli bir husus, gevşemenin piyasalardaki beklentilerin ötesinde daha yavaş ve sığ bir şekilde gerçekleşeceği oldu.

Fitch Ratings'ın analizine göre, politika faiz oranlarının ABD, Avro Bölgesi ve İngiltere'de 2024'ün sonuna kadar 75 baz puan düşmesi bekleniyor. Ancak, bu düşüşün yavaş ve yüzeysel olacağına dair vurgu, ekonomik karar alıcıların politika değişiklikleri konusunda daha temkinli bir tutum benimsemelerine işaret etmektedir. Özellikle, ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın gelecekteki adımları, küresel ekonomik belirsizliklere ve zorluklara daha dikkatli bir şekilde tepki verebilecekleri şeklinde öngörülmektedir.

Bu bağlamda, küresel finans piyasalarının politika gelişmelerini yakından takip etmesi beklenirken, faiz oranlarındaki olası düşüşlerin etkileri ve ekonomik büyüme üzerindeki potansiyel yansımalar konusunda önümüzdeki dönemde daha fazla değerlendirme ve analiz yapılması beklenmektedir.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.