2024 yılının asgari ücreti o tarihte belli olacak

2024 yılının asgari ücreti o tarihte belli olacak

Asgari Ücret Komisyonu 2024'te yürürlüğe girecek asgari ücreti belirlemek için çalışmalarını sürdürürken tüm gözler o güne çevrildi. İşte detaylar...

Milyonlarca asgari ücretlinin dört gözle beklediği o gün çattı geldi. Yeni yıla girmeden önce asgari ücretlinin yüzünü güldürecek o haber nihayet geldi. Detaylar haberimizde…

su

YENİ ASGARİ ÜCRET AÇIKLANIYOR TARİH VERİLDİ. MİLYONLARCA ÇALIŞANIN GÖZÜ BU RAKAMLARDA. 2024 YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? İŞTE KONUŞULAN RAKAMLAR

Asgari Ücret Belirleme Komitesi, yeni asgari ücretin ne olması gerektiğini görüşmek üzere iki kez toplandı. Artık gözler üçüncü oturumda ve yeni asgari ücretin ne zaman açıklanacağı belli oldu.

Hükümetin asgari ücrete ilişkin açıklaması, 2024 yılında tek seferlik bir artışın gerçekleşeceğini neredeyse kesinleştiriyor. Bu durum Üçüncü Asgari Ücret Komisyonu Toplantısını milyonlarca insan için daha da önemli hale getiriyor. Asgari ücret maaş zamlarını belirleyen komitenin üçüncü toplantısını ne zaman yapacağı henüz resmi olarak belli değil ancak komitenin yarın toplanması muhtemel.

Asgari ücrete zam konusunda kritik bir haftayla karşı karşıyayız. Asgari ücretteki artış, dolaylı olarak tüm çalışma hayatını ilgilendirdiği için sadece 7 milyon asgari ücretli işçiyi değil, 20 milyon işçiyi de etkileyecek.

Asgari ücrete 2024 yılı için bir defalık artış yapılması planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şunları söyledi: “Temmuz ayında olduğu gibi, ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi, yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” demişti. Işıkhan, son mesajında herkesin hemfikir olduğu bir ücret düzeyinde karar alınmasını umduğunu ve asgari ücretli çalışanları enflasyondan koruma ilkesini aynı kararlılıkla sürdüreceğini söyledi.

BİR KEZ VERİLECEK ZAMLA BU İŞ BİTER

Ekonomim.com'un haberine göre Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter” açıklaması yapmıştı.

Hükümetin bu açıklamaları, ilk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını ise 17 Aralık'ta yapan Asgari Ücret Belirleme Komitesi'nin kararını daha da kritik hale getirdi.

İşverenleri, çalışan temsilcilerini ve işverenleri bir araya getirecek olan Asgari Ücret Komisyonu'nun üçüncü oturumunu milyonlarca çalışan bu nedenle heyecanla izliyor. Asgari Ücret Komisyonu'nun üçüncü toplantısını ne zaman yapacağı henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak asgari ücret artış oranının önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

ZAM ORANI ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLANABİLİR

Asgari ücret belirleme komitesinin yarın (25 Aralık 2023) toplanması bekleniyor. Faiz artırımının 27 Aralık Çarşamba günü açıklanması bekleniyor.

2024 yılında asgari ücret artışına ilişkin kamuoyunda oldukça farklı öngörüler ve senaryolar tartışılıyor. Asgari ücret artışı yüzde 30, azami ücret artışı ise yüzde 55 oldu.

ASGARİ ÜCRETTE KONUŞULAN RAKAMLAR

Asgari ücretlinin 2024’te alması beklenen asgari ücret rakamları yüzde 30, yüzde 35, yüzde 40, yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 55'lik artışlardan oluşuyor.

Şu anki asgari ücret 11.402 lira ama asgari ücretin yüzde 30 oranında artması durumunda 2024'te asgari ücret 14.822 lira olacak. Asgari ücret yüzde 35 artışla 15 bin 392 liraya çıkacak.

Asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılsaydı maaş 15 bin 962 lira olacaktı. Yüzde 45'lik artışla asgari ücret 16 bin 532 liraya çıkacak.

Yüzde 50'lik artışla asgari ücret 2024'te 17 bin lirayı aşarak 17 bin 103 liraya çıkacak.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.